ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 πολύ σημαντικά οφέλη υγείας που έχει ο ηλιόσπορος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι ηλιόσποροι προέρχονται από τον ηλίανθο (Helianthus annuus).

Τα 5 πολύ σημαντικά οφέλη υγείας που έχει ο ηλιόσπορος
Bigstock

Οι περισσότεροι ηλίανθοι καλλιεργούνται με σκοπό την παραγωγή ηλιελαίου, με ορισμένες μόνο ποικιλίες να έχουν στόχο τους πολύτιμους βρώσιμους σπόρους τους.

“Οι ηλιόσποροι είναι πολύ θρεπτική τροφή”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος Gillian Culbertson.

Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, τα υγιή λίπη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο χαλκός και άλλα μέταλλα. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα, υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς και μειώνουν τη φλεγμονή.

Εδώ είναι τα κορυφαία πέντε οφέλη από την κατανάλωση ηλιόσπορων:

1. Αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά

Οι ηλιόσποροι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή. “Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκινικές αλλαγές στα κύτταρα”, σημειώνει η Culbertson.

Οι ηλιόσποροι είναι επίσης γεμάτοι με ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μελέτες ξεχωρίζουν το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) ως ένα αντικαρκινικό λιπαρό οξύ. Μπορείτε να πάρετε CLA σε πολλά τρόφιμα. Αλλά οι ηλιόσποροι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα CLA σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους σπόρους, όπως το σουσάμι, το λινάρι και το φιστίκι.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη άφθονης βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής (όχι από τα συμπληρώματα) προστατεύει από τον καρκίνο. “Οι ηλιόσποροι είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε. Τα περίπου 40 γραμμάρια σπόρων παρέχουν περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε”, λέει η Culbertson.

2. Καρδιακή υγεία

Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην μείωση της φλεγμονής, που είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την LDL (“κακή”) χοληστερόλη, τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

“Οι ηλιόσποροι περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φυτοστερόλες. Αποτρέπουν τον οργανισμό να απορροφήσει πρόσθετη χοληστερόλη, διατηρώντας την ολική χοληστερόλη σε ένα υγιές εύρος”, λέει η Culbertson.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την καρδιά; “Η φλεγμονή και η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Έτσι, οι ηλιόσποροι είναι πραγματικά μια υγιεινή τροφή για την καρδιά”, πρόσθεσε η ίδια.

3. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

Η λήψη αρκετού ιωδίου και σεληνίου είναι κρίσιμη για την υγεία του θυρεοειδούς. Τα 40 γραμμάρια ηλιόσπορων παρέχουν περίπου 24 μικρογραμμάρια σεληνίου, περίπου το 35% αυτού που χρειάζεστε την ημέρα.

4. Μείωση φλεγμονής

Η τακτική κατανάλωση ηλιόσπορων είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τη φλεγμονή, όπως αυτή προσδιορίζεται από το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα. Σε μια μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που έτρωγαν σπόρους (συμπεριλαμβανομένων των ηλιόσπορων) 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με άτομα που δεν έτρωγαν σπόρους. Οι πρώτοι είχαν 32% χαμηλότερες βαθμολογίες στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

5. Μείωση στις μυϊκές κράμπες

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε πολλά απαραίτητα μέταλλα. Δύο από αυτά, το μαγνήσιο και το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), είναι γνωστό ότι μειώνουν τις μυϊκές κράμπες.

“Μια ανεπάρκεια μαγνησίου ή παντοθενικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες και σπασμούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια ανεπάρκεια σε παντοθενικό οξύ είναι πολύ σπάνια και συνήθως συμβαίνει μόνο με σοβαρό υποσιτισμό ή από κάποια σπάνια κληρονομική διαταραχή του μεταβολισμού. Αλλά τα 40 γραμμάρια ηλιόσπορων παρέχουν 150 mg μαγνησίου και 0,5 mg παντοθενικού οξέος. Αυτά αντιστοιχούν στο 37% και 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο και παντοθενικό οξύ”, είπε η Culbertson.

Πηγή: clevelandclinic.org