ΥΓΕΙΑ

Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση: Όταν το δέρμα φωνάζει - Το μυστικό, η έγκαιρη διάγνωση

Tον 34ο Αυθεντικό Κλασσικό Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στήριξε η εκστρατεία της φαρμακευτικής Novartis «Skin to live in». Η εκστρατεία είναι επικεντρωμένη σε δύο σοβαρά δερματικά νοσήματα, την Ψωρίαση και την Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ασθενών.

Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση: Όταν το δέρμα φωνάζει - Το μυστικό, η έγκαιρη διάγνωση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, είναι μία συχνή δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται σε οξεία και χρόνια, επηρεάζει το 1% του πληθυσμού και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα - όχι μόνο αισθητικής φύσης- στην ποιότητα ζωής τους ασθενούς.

Με αφορμή τον Μαραθώνιο και την ανάγκη για άμεση ενημέρωση και αποτελεσματική θεραπεία, η κυρία Άννα Τάγκα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός», απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση:

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, είναι μία συχνή δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία, χαρακτηρίζεται από πομφούς και αγγειοίδημα που μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κνησμό που αναφέρει συχνά ο ασθενής και που συνοδεύει συχνά το εξάνθημα. Η εμφάνιση του εξανθήματος μπορεί να αυθόρμητο ή να εκλύεται από κάποιο παράγοντα (όπως ψύχος, ή αυξημένη θερμοκρασία, ή στρες ).

Η χρόνια νόσος, διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες με διάρκεια του εξανθήματος. Τα αίτια, είναι η μη συσχέτιση εξωτερικού παράγοντα διότι η έκλυση του εξανθήματος είναι αυθόρμητη και απρόβλεπτη. Η άλλη ομάδα των κνιδώσεων που σχετίζεται με εκλυτικό παράγοντα χαρακτηρίζεται ως επαγόμενη κνίδωση και σχετίζεται με παράγοντες φυσικούς όπως μηχανική, και επίδραση χαμηλής, ή αυξημένης θερμοκρασίας στο δέρμα.

Η νόσος, επηρεάζει το 1% του πληθυσμού. Από αυτούς 2 στους 3 είναι με χρόνια αυθόρμητη κνίδωση, ενώ οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από άνδρες, με αναλογία 2 προς 1.

Εμφανίζεται συχνότερα στην τρίτη έως πέμπτη δεκαετία της ζωής που αποτελεί και την πιο παραγωγική περίοδο των ασθενών.

DSC 7428

Σςε ερώτηση τι είναι αυτό που εντοπίζουν πρώτα οι ασθενείς, η κυρία Τάγκα απαντά:

Αυτό που εντοπίζουν πρώτα οι ασθενείς είναι ο έντονος κνησμός και η εμφάνιση εξανθήματος. Συνήθως πάνε στον δερματολόγο, στον αλλεργιολόγο, ή στον παθολόγο.

Το γεγονός, ότι υπάρχει πρόβλημα στο δέρμα άρα αισθητικό και εκτεταμένο πρόβλημα, αποτελεί το έναυσμα και κινητοποιεί τους ασθενείς, ώστε να επισκεφθούν πιο σύντομα τον γιατρό.

Οι πομφοί χαρακτηρίζονται από οίδημα, κνησμό και διαρκούν μέχρι 24 ώρες. Το αγγειοοίδημα, αποτελεί οίδημα της επιδερμίδας και του υποδόριου ιστού συχνότερα εντοπίζεται στα βλέφαρα και στα χείλη με μέση διάρκεια έως 72 ώρες.

Σχετικά με το πότε υποχωρεί η νόσος, η δερματολόγος μας απαντά: σε ένα μεγάλο ποσοστό, η νόσος υποχωρεί στην 5ετία, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό 20% μπορεί να διαρκέσει έως 10 χρόνια και να έχει συμπτώματα.

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση, είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων που μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Είναι σημαντική επομένως, τόσο η έγκαιρη διάγνωση, όσο και η μακροχρόνια παρακολούθηση αλλά και ο έλεγχος των συμπτωμάτων.

Αναμφίβολα, επηρεάζεται η ποιότητα ζωής διότι το δέρμα είναι εκτεταμένο όργανο, επομένως οι ασθενείς εμφανίζουν συχνά άγχος για την εικόνα τους, για την εξέλιξη του νοσήματος και είναι συχνή η επίδραση τόσο στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους και στις διαπροσωπικές σχέσεις, υπογραμμίζει η συνομιλήτριά μας και συνεχίζει: Σε αυτά έρχεται να προστεθούν επίσης, δυσκολίες που αφορούν την διάγνωση και την πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε.

Ο γιατρός ακολουθεί τα εξής βασικά βήματα, προκειμένου να προχωρήσει στην διάγνωση: ιστορικό, φυσική εξέταση και διαγνωστικός έλεγχος. Επίσης, ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει βασικές εξετάσεις περιορισμένες σε αριθμό που διευρύνονται βάση του ιστορικού.

Τέλος, αναφορικά με τα φάρμακα στα οποία έχουν πρόσβαση οι ασθενείς, η επιστημονική φαρέτρα, περιλαμβάνει θεραπείες παλαιότερες – που δεν καλύπτουν το σύνολο των ασθενών και νεότερες που συνδυαστικά μπορούν να καλύψουν τους ασθενείς, αποτελεσματικά αλλά ο θεραπευτικός μας στόχος πάντα, είναι ο πλήρης έλεγχος των συμπτωμάτων με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Βασικός μας στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση του νοσήματος. Οι νέοι αυτοί παράγοντες αποτελούν βιολογικές, στοχευμένες θεραπείες με αποτελεσματικό έλεγχο των συμπτωμάτων.

Η έγκαιρη διάγνωση η μακρόχρονη παρακολούθηση και ο αποτελεσματικός έλεγχος του νοσήματος, αποτελούν βασικούς πυλώνες για την προσέγγιση των ασθενών με χρόνια αυθόρμητη κνίδωση.

DSC 7866