ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες: Γιατί δεν σας ανακουφίζει πια το ρινικό σπρέι – Τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λεγόμενη “φαρμακευτική ρινίτιδα” εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε υπερβολικά ορισμένα ρινικά σπρέι και ο οργανισμός αναπτύσσει μια ανοχή σε αυτά. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Αλλεργίες: Γιατί δεν σας ανακουφίζει πια το ρινικό σπρέι – Τι να κάνετε
Bigstock

Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη ρινικών σπρέι και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Μάλιστα, ορισμένοι συνήθεις τύποι ρινικών σπρέι για αλλεργίες χρησιμοποιούνται καθημερινά και δεν δημιουργούν συνήθεια.

Τα καθημερινά σπρέι αλλεργίας δεν δημιουργούν συνήθεια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρινικών σπρέι που προορίζονται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας και είναι όλοι ελαφρώς διαφορετικοί. Αλλά έχουν κάτι κοινό: είναι εντάξει να τα παίρνετε κάθε μέρα. Μάλιστα, επιβάλλεται να λαμβάνονται κάθε μέρα εάν θέλετε να βρείτε ανακούφιση από τις αλλεργίες σας.

  1. Τα ρινικά στεροειδή σπρέι μειώνουν τη φλεγμονή στις ρινικές οδούς. Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και λειτουργούν καλύτερα όταν αρχίσετε να τα παίρνετε λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου αλλεργιών (όποια εποχή και αν είναι αυτή για εσάς).
  2. Τα αντιισταμινικά σπρέι επίσης δεν δημιουργούν συνήθεια.
  3. Τα ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού υγραίνουν τις ρινικές οδούς και ξεπλένουν τη βλέννα, τη γύρη και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Ονομάζονται και σπρέι ή νέφος φυσιολογικού ορού.

"Κανένας από τους τρεις τύπους ρινικών σπρέι για τις αλλεργίες δεν δημιουργεί συνήθεια. Αυτά τα σπρέι πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα αλλεργίας", επιβεβαιώνει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, αλλεργιολόγος, δρ. Mark Aronica.

Εάν αντιμετωπίζετε αλλεργίες, ρωτήστε τον γιατρό σας ποιο είδος σπρέι ή άλλο φάρμακο είναι κατάλληλο για εσάς.

Τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι μπορεί πράγματι να δημιουργήσουν συνήθεια

Αυτά είναι τα ρινικά σπρέι στα οποία μπορεί να στραφείτε όταν έχετε κρυολόγημα, γρίπη ή λοίμωξη των κόλπων και είναι αυτά που πρέπει να μην χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση.

“Τα αποσυμφορητικά σπρέι πρέπει να μην χρησιμοποιούνται περισσότερο από 4-5 συνεχόμενες ημέρες. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό μπορεί να σας κάνει να δημιουργήσετε μια ανοχή απέναντί τους”, λέει ο δρ. Aronica.

Ρινική συμφόρηση από την υπερβολική χρήση αποσυμφορητικού σπρέι

Όταν χρησιμοποιείτε ένα από αυτά τα σπρέι για πολλές συνεχόμενες ημέρες, μπορεί να καταλήξετε με έναν φαύλο κύκλο ρινικής συμφόρησης.

Όταν είστε άρρωστοι και μπουκωμένοι, τα αποσυμφορητικά στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στην μύτη σας. Αυτό μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην εκκαθάριση της συμφόρησης, κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα αποσυμφορητικό σπρέι για περισσότερες από μερικές ημέρες, αρχίζουν να γίνονται το πρόβλημα αντί για την λύση.

“Αν χρησιμοποιείτε ένα αποσυμφορητικό σπρέι πάρα πολύ ή πολύ συχνά, το σώμα σας μπορεί να εξαρτηθεί από αυτό. Στη συνέχεια, όταν θα σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε, οι ρινικές δίοδοι διογκώνονται ξανά, γεγονός που προκαλεί την επανεμφάνιση της συμφόρησης. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να χρησιμοποιήσετε ξανά ρινικό σπρέι για να προσπαθήσετε να νιώσετε καλύτερα και ούτω καθεξής”, λέει ο δρ. Aronica.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερβολική χρήση ρινικού σπρέι

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ένα αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για περισσότερες μέρες από το συνιστώμενο, ίσως μπορείτε να μειώσετε τη χρήση μόνοι σας. Αλλά συχνά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με έναν γιατρό, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε ένα αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια!

“Η απότομη διακοπή της μακροχρόνιας χρήσης αποσυμφορητικού σπρέι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, επομένως είναι πάντα ασφαλέστερο να... απογαλακτιστείτε υπό ιατρική επίβλεψη. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει και μπορεί να σας προτείνει άλλες θεραπείες ή φάρμακα που δεν δημιουργούν συνήθειες για να απαλύνουν τη συμφόρησή σας", συμβουλεύει ο δρ. Aronica.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ρινικό εκνέφωμα είναι ένα φάρμακο και -όπως κάθε φάρμακο- θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όπως συνιστάται, τόσο σε δοσολογία όσο και σε διάρκεια.

Αποφύγετε την εξάρτηση, ακολουθώντας την ετικέτα και μη χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για περισσότερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα (κατά κανόνα για όχι περισσότερο από 5 ημέρες).

Πηγή: clevelandclinic.org