ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Δυνητικά θανατηφόρο νέο σύνδρομο εμφανίστηκε στην Ευρώπη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μία σπάνια αλλά θανατηφόρα αυτοάνοση διαταραχή φαίνεται να αυξάνεται στη βόρεια Αγγλία και νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συνδέεται με την COVID-19.

COVID-19: Δυνητικά θανατηφόρο νέο σύνδρομο εμφανίστηκε στην Ευρώπη
Bigstock

Η νόσος έγινε γνωστή ως Anti-MDA5 θετική δερματομυοσίτιδα και είχε καταγραφεί κυρίως σε ασιατικούς πληθυσμούς πριν από την πανδημία, αλλά τώρα αυξάνεται στην περιοχή του Yorkshire της Αγγλίας.

Προκαλούμενη από αντισώματα που επιτίθενται σε ένα ένζυμο που ονομάζεται MDA5 (πρωτεΐνη 5 που σχετίζεται με τη διαφοροποίηση του μελανώματος), η ασθένεια σχετίζεται με την προοδευτική διάμεση πνευμονοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ουλές στον πνευμονικό ιστό (πνευμονική ίνωση). Μεταξύ 2020 και 2022, οι γιατροί στο Yorkshire ανέφεραν για πρώτη φορά 60 κρούσματα της αυτοάνοσης MDA5, με αποτέλεσμα 8 θανάτους.

Αναλύοντας αυτό το πρωτόγνωρο για την Ευρώπη κύμα σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με τα μεγάλα κύματα λοιμώξεων COVID-19 κατά τα χρόνια αιχμής της πανδημίας. Αυτό τράβηξε αμέσως την προσοχή τους επειδή η πρωτεΐνη MDA5 είναι ένας υποδοχέας RNA που παίζει βασικό ρόλο στην αναγνώριση του SARS-CoV-2.

“Βρήκαμε μια αύξηση του ποσοστού θετικότητας στην αυτοάνοση anti-MDA5 στην περιοχή μας (Yorkshire) κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας COVID-19, η οποία ήταν αξιοσημείωτη επειδή αυτή η νόσος είναι σχετικά σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτό το φαινόμενο, λένε, είναι “πιθανώς ενδεικτικό μιας ξεχωριστής μορφής νόσου MDA5+ στην εποχή της COVID-19”, την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως “MDA5-αυτοάνοση και διάμεση πνευμονίτιδα συνδεόμενη με την COVID-19”, ή εν συντομία: MIP-C.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με αυτοάνοση MDA5 έτειναν να έχουν επίσης υψηλά επίπεδα μιας φλεγμονώδους κυτοκίνης, που ονομάζεται ιντερλευκίνη-15 (IL-15).

Σχολιάζοντας αυτό το εύρημα, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Pradipta Ghosh, εξήγησε ότι η IL-15 “μπορεί να ωθήσει τα κύτταρα στο χείλος της εξάντλησης και να δημιουργήσει έναν ανοσολογικό φαινότυπο που θεωρείται πολύ-πολύ συχνά ως χαρακτηριστικό της πνευμονικής ίνωσης”.

Συνολικά, μόνο 8 από τους 60 ασθενείς είχαν προηγουμένως βρεθεί θετικοί στην COVID-19, υποδηλώνοντας ότι πολλοί μπορεί να είχαν ασυμπτωματικές λοιμώξεις που δεν γνώριζαν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ήπιες λοιμώξεις COVID-19, που δεν προκαλούν αρχικά συμπτώματα, μπορεί να είναι επαρκείς για να πυροδοτήσουν την αυτοάνοση MDA5.

"Δεδομένου ότι η κορύφωση των θετικών τεστ για MDA5 ακολούθησε την κορύφωση των κρουσμάτων COVID-19 το 2021 και συνέπεσε με την κορύφωση του εμβολιασμού, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ανοσοαντίδραση ή αυτοανοσία έναντι της MDA5 κατά την έκθεση στον SARS-CoV-2 ή/και στο εμβόλιο”, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την δρ. Ghosh, το φαινόμενο είναι απίθανο να περιοριστεί στο Yorkshire και αναφορές για MIP-C έρχονται τώρα από όλον τον κόσμο.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine.

Πηγές: iflscience.com, medicalxpress.com