ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τι αυξάνει τον κίνδυνο – Τρόποι πρόληψης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των παραγόντων κινδύνου και των προληπτικών μέτρων είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τι αυξάνει τον κίνδυνο – Τρόποι πρόληψης
Bigstock

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, μην το αγνοήσετε και πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό σας. Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι η συχνότερη ούρηση και η αυξημένη επιθυμία για ούρηση, ειδικά συνοδευόμενη από πόνο ή δυσφορία. Ο επίμονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην περιοχή της πυέλου που επιδεινώνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου είναι επίσης ένα σύμπτωμα.

Τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης

  • Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
  • Έκθεση σε ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες, όπως χρώματα, βαφές, επεξεργασία μετάλλων και προϊόντα πετρελαίου.
  • Οικογενειακό ιστορικό και γενετική: Εάν έχετε ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην οικογένειά σας, θα πρέπει να εξεταστείτε εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
  • Ένα προσωπικό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου λόγω του υψηλού ποσοστού υποτροπής.
  • Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης λόγω αυξημένου ερεθισμού στην ουροδόχο κύστη.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού που είναι μολυσμένο με αρσενικό.
  • Οι χρόνιες ουρολοιμώξεις μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς η χρόνια φλεγμονή προκαλεί βλάβη στο προστατευτικό στρώμα των κυττάρων που επενδύουν την ουροδόχο κύστη.
  • Άλλοι παράγοντες κινδύνου: χρόνιος μόνιμος ουροποιητικός καθετήρας ή ιστορικό ακτινοβολίας στην περιοχή της πυέλου

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο

Η λύση είναι γνωστή: υιοθέτηση επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής και ελαχιστοποίηση της έκθεσής σας σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου:

  • Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καπνιστές πρέπει να ενθαρρύνονται ενεργά να ακολουθούν θεραπείες διακοπής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και φαρμακευτική και συμβουλευτική αγωγή.
  • Ελαχιστοποιήστε ή αποφύγετε την έκθεση σε χημικά και λάβετε προφυλάξεις ασφαλείας όταν εργάζεστε με χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς. Για παράδειγμα, θυμηθείτε να φοράτε γάντια όταν χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά στο σπίτι, καθώς πολλές χημικές ουσίες μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα. Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον διυλιστηρίου, δώστε προτεραιότητα στη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού. Ομοίως, εάν είστε ζωγράφος, φροντίστε να εργάζεστε σε καλά αεριζόμενους χώρους για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: το να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης, την μείωση του κινδύνου ουρολοιμόξεων και τη διευκόλυνση της ταχείας αποβολής των τοξινών από το σύστημά σας.

Πηγές: uky.edu, medicalxpress.com