ΥΓΕΙΑ

Πιο παχύσαρκα παιδιά έχουν οι μητέρες που κάνουν αυτό στην εγκυμοσύνη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τα παιδιά τους να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και, πλέον, ξέρουμε και το γιατί.

Πιο παχύσαρκα παιδιά έχουν οι μητέρες που κάνουν αυτό στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη τείνουν να έχουν βακτήρια του εντέρου που είναι σημαντικά διαφορετικά από εκείνα των παιδιών, των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes.

“Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τείνουν να έχουν μωρά που γίνονται υπέρβαρα όταν μεγαλώνουν. Απλώς δεν ξέραμε πώς συνέβαινε αυτό. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά στην μελέτη μας δείξαμε ότι ένας από αυτούς είναι η αλλαγή των βακτηρίων του εντέρου στο βρέφος”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Anita Kozyrskyj, επιδημιολόγος μικροβιώματος και καθηγήτρια παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Η παχυσαρκία επηρεάζει επί του παρόντος περισσότερο από το 18% των παιδιών και των εφήβων, από μόλις 4% το 1975.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 1.500 παιδιά, που παρακολουθήθηκαν ως μέρος μιας μακροχρόνιας μελέτης για την ανάπτυξη των παιδιών.

Το βάρος των παιδιών μετρήθηκε στις ηλικίες 1 και 3 ετών και συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων σε ηλικία 3 και 12 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • ο κίνδυνος υπερβολικού βάρους ενός παιδιού συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου, που ονομάζεται Firmicutes
  • το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε αυτά τα βακτήρια στο έντερο του κάθε παιδιού

Τα βακτήρια Firmicute είναι ένα φυσιολογικό μέρος της μικροβιακής κοινότητας (μικροβίωμα) του εντέρου και συνήθως αυξάνονται σε όλα τα μωρά λίγο μετά τη γέννηση.

“Απλώς η αύξηση σε βρέφη μητέρων καπνιστριών εμφανίστηκε πολύ νωρίς. Τα ποσά ήταν πολύ υψηλά”, εξήγησε η δρ. Kozyrskyj.

Τα υψηλά επίπεδα Firmicutes μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή ενός λιπαρού οξέος που ονομάζεται βουτυρικό. Αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί η υπερβολική ποσότητα βουτυρικού μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος στο παιδί.

“Δεν είναι ότι το βουτυρικό οξύ είναι δηλητηριώδες ή κάτι τέτοιο. Είναι ένα φυσικό υποπροϊόν. Έχουμε συνεχώς επίπεδα βουτυρικού στα έντερα μας”, σημείωσε η δρ. Kozyrskyj.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηριδίων Firmicutes, ακόμη και αν η μαμά τους σταμάτησε το κάπνισμα (πλήρως ή εν μέρει) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόνο οι μητέρες που δεν κάπνισαν ποτέ ή έκοψαν το κάπνισμα πριν από την εγκυμοσύνη, είχαν παιδιά με φυσιολογικά επίπεδα βακτηρίων Firmicutes.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του μωρού μείωσε την αρνητική αυτή επίδραση του καπνίσματος.

Οι ερευνητές είπαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση και να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση των βακτηρίων Firmicutes στο σωματικό βάρος.

Πηγή: healthday.com