ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι αντιγήρανσης

Στη σύγχρονη κοινωνία, η εξωτερική εμφάνιση έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι άν¬θρωποι, άνδρες και γυναίκες, όταν έχουν νεανικότερη εμφάνιση αντιμετωπίζονται καλύτερα τόσο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις όσο και στους επαγγελματικούς τους στόχους.

Οι νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι αντιγήρανσης

Εντούτοις, η γήρανση, φυσική αρνητική συνέπεια κάθε οργανισμού, έρχεται αμεί¬λικτα τόσο γονιδιακά (το DΝΑ του ασθε¬νούς) όσο και λόγω των επιδράσεων του περιβάλλοντος (ήλιος, stress, νοσήματα κ.λπ.). Η αντιγήρανση, η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσό¬τερο, αποτελεί πλέον βασικό αντικείμενο της Δερματολογίας.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης του δέρμα¬τος είναι οι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (κυρίως η ανάπτυξη κηλίδων πιο σκούρων ή πιο ανοικτών στο δέρμα), η κιτρινωπή χροιά με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος, η πάχυνση, οι ευρυαγγείες, η χαλάρωση κ.ά. Σιγά-σιγά μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες, όπως οι ακτι¬νικές υπερκερατώσεις και τα καρκινώματα του δέρματος.

Καθεμία από αυτές τις βλάβες μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους, εκ των οποίων άλλοι προορίζονται για συγκεκριμένη βλάβη και άλλοι για αρκετές από αυτές. Από τη δερματολογική σκοπιά, η σύγχρονη αντιμετώπιση της πρόκλησης που λέγεται αντιγήρανση, περιλαμβάνει μια πλειάδα μεθόδων, αυτές που αποτελούν την αντιγήρανση «χωρίς νυστέρι». Οι μέθοδοι αυτές μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

- Καλλυντικά και δερμοκαλλυντικά

- Δερματοαπόξεση: α. Χημική (χημικό peeling) και β. Μηχανική (dermabrasion, microdermabrasion)

- Μεσοθεραπεία (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια κ.λπ.)

- Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (botox)

- Εμφυτεύματα (υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατίτης, αυτόλογο λίπος κ.ά.)

- Laser για πολλαπλές ενδείξεις (CO2, Laser, Alexandrite κ.λπ.)

- Ενεργοποίηση του κολλαγόνου με μικροβελόνες (μόνες ή ταυτόχρονα με διοχέτευση θερμικής ενέργειας μέσω ραδιοσυχνοτήτων)

Από όλες αυτές τις μεθόδους, οι περισσότερες είναι μικροεπεμβατικές, σε αντίθεση με τα καλλυντικά-δερματοκαλλυντικά, τα οποία μπορούν να έχουν σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση τόσο των σημείων της γήρανσης όσο και άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων (ατροφικές ραβδώσεις, ουλές κ.λπ.), χωρίς επεμβατική διαδικασία.

Η σύγχρονη ιατρική κοσμετολογία είναι η επιστήμη στην οποία χημικοί, κοσμετολόγοι, μοριακοί βιολόγοι και δερματολόγοι συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων ουσιών που αποδεδειγμένα έχουν δράση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γήρανσης.

Η ιατρική κοσμετολογία, εκτός από τις παραδοσιακές ουσίες ενυδάτωσης, χρησιμοποιεί και αναγνωρισμένα και πρωτότυπα συστατικά με πλήρως αιτιολογημένες και αποδεδειγμένες δράσεις. Μερικά από αυτά τα συστατικά είναι τα ακόλουθα:

- Υαλουρονικό οξύ και κεραμίδια: Είναι ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα και συμβάλλουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του.

- Βιταμίνη C: Είναι ένας ισχυρότατος αντιοξειδωτικός παράγων για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας επίσης και στη λεύκανση των δυσχρωμιών.

- Κοζικό οξύ: Σύγχρονη λευκαντική ουσία (αναστέλλει την υπερβολική παραγωγή μελανίνης) χωρίς να έχει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της υδροκινόνης.

- Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): Ενισχύει την άμυνα την επιδερμίδας.

- Alaria Sp.: Νέο δραστικό συστατικό από φύκι, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή της προγερίνης, ουσίας που προωθεί τη γηραντική διαδικασία.

Μια μεγάλη πρόοδο, αποτέλεσμα της επιστημονικής ομάδας του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, αποτέλεσε η δημιουργία του συμπλέγματος Youthgene Pro C, το οποίο συνδυάζει τα περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά, καταστέλλει τη δράση της προγερίνης και διασφαλίζει την ανεμπόδιστη διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας. Η νέα σειρά καλλυντικών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ με το όνομα ΒΕΑΤIFIC έρχεται να προστεθεί στις καλύτερες υπάρχουσες σειρές καλλυντικών, ακόμα και να δώσει μια νέα ώθηση στην ιατρική δερματολογική κοσμετολογία.

Ανδρέας Κατσάμπας, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου
Αθηνών, Διευθυντής Δερματολογίας Ομίλου ΥΓΕΙΑ