ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ανακάλυψαν το «άγιο δισκοπότηρο» της αντιγήρανσης

Στο Νησί του Πάσχα βρίσκεται το φυσικό φάρμακο που χαρίζει μακροζωία και δυνατή μνήμη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ανακάλυψαν το «άγιο δισκοπότηρο» της αντιγήρανσης

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, αποδείχθηκε πως η ραπαμυκίνη αναστέλλει τη νοητική κατάπτωση όσο περνούν τα χρόνια.

Τώρα, η ουσία πρόκειται να δοκιμαστεί σε οικόσιτους σκύλους, με στόχο να αναπαραχθούν τα αποτελέσματα σε ένα δοκιμαστικό πλαίσιο που μπορεί εν μέρει να προβλέψει την αποτελεσματικότητά της στον άνθρωπο.

Η ραπαμυκίνη έχει χαρακτηριστεί ως το «άγιο δισκοπότηρο» της αντιγήρανσης. Πρόκειται για ένα βακτηριακό υπο-προϊόν που εντοπίζεται στη σκιά των περίφημων λίθινων αγαλμάτων μοάι του νησιού. Η ουσία πήρε το όνομά της από την ονομασία του νησιού στην τοπική γλώσσα (Ράπα Νούι).

Χορηγείται επί του παρόντος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ώστε να μην απορρίπτεται το μόσχευμα. Παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Neuroscience είχε καταδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ενίσχυση των μαθησιακών δεξιοτήτων και την αντιμετώπιση της νοητικής κατάπτωσης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η ραπαμυκίνη μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών κατά 9-13%. Η επίδρασή της δεν έχει εξεταστεί ακόμη στον άνθρωπο, λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται μια τέτοια δοκιμή.

Η νέα δοκιμή σε οικόσιτους σκύλους πρόκειται να διαρκέσει τρία περίπου χρόνια, όμως τα πρώτα ευρήματα αναμένεται να προκύψουν σε λίγους μόλις μήνες.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως στο μέλλον θα μπορέσουν να παρασκευάσουν εξελιγμένα φάρμακα με βάση τη ραπαμυκίνη, τα οποία δε θα συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες.