ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ένας εφικτός στόχος: Απόλυτη υγεία με τα κατάλληλα εργαλεία

Σίγουρα δε θα οδηγούσες το αυτοκίνητό σου για 5, 10 ή 20 χρόνια χωρίς να κάνεις τον απαραίτητο έλεγχο. Τότε γιατί να το κάνεις με το ίδιο σου το σώμα; Είναι υψίστης σημασίας να γνωρίζεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται για να αποτρέψεις τους τρεις μεγαλύτερους μοιραίους κινδύνους – καρδιακή πάθηση, διαβήτης και καρκίνος.

Ένας εφικτός στόχος: Απόλυτη υγεία με τα κατάλληλα εργαλεία

Εδώ, ο Δρ. Παπαχαραλάμπους, ειδικός εσωτερικής παθολογίας του κέντρου Προληπτικής Ιατρικής Ορθοβιοτική, μοιράζεται τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να το πετύχεις κάνοντας τρεις εξετάσεις που είναι διαθέσιμες μέσω του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχεις τη δυνατότητα/ δύναμη να εντοπίσεις/ ανιχνεύσεις και να καταπολεμήσεις αυτές τις ασθένειες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την υγεία σου και ίσως ακόμα και να σώσεις τη ζωή σου.

Εξέταση 1: Μια Ολοκληρωμένη Αξιολόγηση Βάρους και Λίπους.

Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση βάρους και λίπους είναι κάτι παραπάνω από το να στέκεσαι απλώς σε μια ζυγαριά και να μετράς τα κιλά σου. Αυτό το επτά-σε-ένα τεστ σου δίνει βαθιά γνώση σε σχέση με την ολική σου υγεία μετρώντας τα ακόλουθα: Βάρος Σώματος, Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI), Ποσοστό Σωματικού Λίπους, Ηλικία Σώματος, Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας, Κοιλιακό Λίπος, και μια σημαντική μέτρηση που ίσως να σου είναι ακόμα άγνωστη, του Σκελετικού Μυός.

Και ενώ ίσως να θεωρείς ότι οι άντρες είναι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μυϊκή μάζα, το να γνωρίζεις το ποσοστό του σκελετικού μυϊκού συστήματος είναι εξίσου σημαντικό για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ο σκελετικός μυς είναι το μυστικό κλειδί για την ικανότητα του σώματός σου να καίει λίπος μακροπρόθεσμα και να χάνει βάρος. Ο γιατρός σου μπορεί να σου πει το ιδανικό ποσοστό για σένα με βάση διάφορους παράγοντες, αλλά γενικά οι γυναίκες θα πρέπει να εστιάσουν περίπου στο 30%, ενώ οι άντρες θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο 35%. Αν το ποσοστό σου είναι υπερβολικά χαμηλό, τότε ήρθε η ώρα να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα.

Υπάρχουν δύο καταπληκτικοί τρόποι για τους άντρες και τις γυναίκες να χτίσουν τους μύες τους. Πρώτον, να τρώνε περισσότερα αυγά. Ένα αυγό περιέχει περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης σε πρωτεΐνη –σημαντική για το χτίσιμο των μυών – και επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα των βιταμινών Α, D και Β12, όπως και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα αυγά ως πηγή υψηλή σε χοληστερίνη, για την ακρίβεια, το ποσοστό που εμπεριέχεται στον κρόκο είναι αμελητέο.

Για να χτίσεις ακόμα περισσότερη μυϊκή μάζα, πρόσθεσε συμπλήρωμα κρεατίνης στα καθημερινά σου ροφήματα ενέργειας και τα smoothies. Καταναλώνοντας 2 γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα ενώ ασκείσαι αυξάνεις το επίπεδο ενέργειας των μυών σου, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν καθώς τους ωθείς να δουλέψουν με περισσότερη ένταση και για περισσότερο χρόνο. Με απλά λόγια, όσο περισσότερους μύες έχεις, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καίει το σώμα σου. Αλλά θα πρέπει να επιδίδεσαι σε τακτική μέτριας με υψηλής έντασης γυμναστική, αλλιώς μπορεί να αυξήσεις το βάρος σου παίρνοντας κιλά.

Εξέταση 2: Πίεση αίματος.

Οι υγιείς αρτηρίες είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά στη μεταφορά του αίματος από την καρδιά σου στο υπόλοιπο σώμα σου. Η πίεση που είναι πάνω από το φυσιολογικό ασκεί υπερβολική πίεση στις αρτηρίες σου και μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της αποδυνάμωσης, της δημιουργίας ουλών, του κινδύνου δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και θρομβώσεων, και τέλος της στεφανιαίας νόσου. Η υψηλή πίεση αίματος σχετίζεται με την ανάπτυξη θανατηφόρων/ μοιραίων καταστάσεων όπως η εγκεφαλική συμφόρηση (εγκεφαλικό), η νεφρική ανεπάρκεια, και ο διαβήτης τύπου 2. Η ιδανική μέτρηση πίεσης αίματος θα πρέπει να είναι 115/75 - οτιδήποτε πάνω από τη μέτρηση 140/90 θεωρείται υπέρταση, ενώ προ-υπέρταση είναι οποιαδήποτε μέτρηση που βρίσκεται ενδιάμεσα.

Υπάρχουν ιατρικοί και εντελώς φυσικοί τρόποι που σε βοηθούν να κατεβάσεις την πίεση αίματός σου. Δοκίμασε να πάρεις το Συνένζυμο Q10, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως CoQ10 ή ουβικινόνη. Πρόκειται για συμπλήρωμα που χορηγείται χωρίς τη συνταγή γιατρού το οποίο σε βοηθά να διατηρήσεις υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Λαμβάνοντας 200 mg την ημέρα έχει αποδειχθεί σε σχετικές έρευνες ότι βοηθά στη μείωση της πίεσης αίματος. Θα πρέπει να αυξήσεις και τη λήψη σκόρδου μέσα από τη διατροφή σου. Τρώγοντας τουλάχιστον μία σκελίδα την ημέρα μπορεί να μειώσει την πίεση και να καθυστερήσει την αθηροσκλήρωση.

Εξέταση 3: Εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της Γλυκόζης και της Χοληστερίνης.

Αυτή η ανώδυνη εξέταση με το τσίμπημα στην άκρη του δαχτύλου μετρά και τα δύο: το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και της χοληστερίνης. Το καλό της υπόθεσης; Δε χρειάζεται να κάνεις νηστεία τις προηγούμενες ημέρες και ώρες!

Εάν δεν έχεις φάει στο ενδιάμεσο κάποιων ωρών, το επίπεδο του σακχάρου σου θα πρέπει να είναι μεταξύ 70 και 100. Μια μέτρηση της τάξης του 100-125 θεωρείται προ-διαβητική ενώ αυτή του 125 σημαίνει ότι έχεις διαβήτη. Εάν έχεις φάει πρόσφατα και η μέτρηση του σακχάρου σου είναι πάνω από 200, τοποθετείσαι ανάμεσα στα 80 εκατομμύρια των Αμερικανών που ζουν με διαβήτη. Καθώς το σάκχαρο αυξάνεται στο σώμα σου εξαιτίας της αντίστασης στην ινσουλίνη, λειτουργεί σαν θραύσματα γυαλιού, τραυματίζοντας τα εσωτερικά αρτηριακά τοιχώματα αφήνοντάς τα έντονα αποδυναμωμένα.

Μπορείς να λάβεις δύο συμπληρώματα για να μετριάσεις την επίδραση του διαβήτη. Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν από τη φύση τους έλλειψη μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Η λήψη 400 mg συμπληρώματος μαγνησίου την ημέρα βοηθά στη ρύθμιση αυτή. Επιπλέον, η καθημερινή λήψη 200 mg συμπληρώματος χρωμίου polynicotinate μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που δουλεύει η ινσουλίνη στο σώμα σου, τόσο ώστε να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα ένα προ-διαβητικό άτομο – άτομο που η μέτρηση σακχάρου στο αίμα του είναι μεταξύ του 100-125. (Εάν ήδη λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη ή αν έχεις προβλήματα στους νεφρούς ή το ήπαρ, μίλα με το γιατρό σου πριν δοκιμάσεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα).

Τα επίπεδα της χοληστερίνης σου θα πρέπει επίσης να είναι κάτω του 200. Οτιδήποτε πάνω από αυτή τη μέτρηση θα πρέπει να καταλήξει σε επίσκεψη στο γιατρό σου. Πέραν της θεραπείας που θα σου συστήσει, πρόσθεσε λίγο λάδι καρύδας στα γεύματά σου ως υποκατάστατο του βουτύρου και άλλων ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών. Στην πραγματικότητα, προσθέτοντας έστω και μια κουταλιά της σούπας στη διατροφή σου την ημέρα, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αυξήσεις την καλή χοληστερίνη δηλαδή την HDL σου για να προστατεύσεις τις αρτηρίες σου. Μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις στην καθημερινή διατροφική σου ρουτίνα συμπλήρωμα ρυζιού κόκκινης μαγιάς που θα σε βοηθήσει να χαμηλώσεις τη χοληστερίνη σου. Αυτό το συμπλήρωμα δουλεύει όπως τα χορηγούμενα με ιατρική συνταγή φάρμακα γνωστά και ως στατίνες μπλοκάροντας το ένζυμο που παράγει την κακή χοληστερίνη. Δοκίμασε να λαμβάνεις 1200 mg ημερησίως για να έχεις τη χοληστερίνη σου υπό έλεγχο (αφού φυσικά συμβουλευτείς το γιατρό σου).

Θυμήσου – υπάρχουν ένα εκατομμύριο δικαιολογίες για να αποφύγεις να κάνεις αυτές τις εξετάσεις. Ίσως να είσαι υπερβολικά απασχολημένη με την οικογένειά σου, τη δουλειά σου ή απλά να φοβάσαι τα ίδια τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αλλά όσο πιο σύντομα μάθεις ποια είναι η κατάσταση του σώματός σου, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσεις να την αναστρέψεις και να βιώσεις το μέγιστο της υγείας σου.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακάλυψαν το «άγιο δισκοπότηρο» της αντιγήρανσης

Δείτε το νέο φυσικό botox με ινοβλάστες και λατρέψτε το

Αντιγήρανση: Νικήστε το χρόνο με αυτές τις τροφές