ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Αντιρυτιδικές κρέμες & καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα ένοχα συστατικά

Στην προσπάθειά τους να λειάνουν τα σημάδια του χρόνου, οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν αντιρυτιδικές κρέμες.

Αντιρυτιδικές κρέμες & καρκίνος του δέρματος: Ποια είναι τα ένοχα συστατικά

Σύμφωνα ωστόσο με την Αμερικανική Συμμαχία για την Πρόληψη του Καρκίνου, πολλές από αυτές περιέχουν συστατικά που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλά από τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι σβήνουν τις ρυτίδες, στην πραγματικότητα «γδύνουν» το δέρμα από την προστατευτική εξωτερική του στιβάδα.

Έτσι γίνεται ευάλωτο στην ακτινοβολία του ήλιου και τη βλαβερή επίδραση επικίνδυνων τοξινών.

bigstock 136150076

Τα άλφα υδροξυοξέα (AHA), χημικά που ανήκουν στην τάξη των οξέων-αλκοολών και χρησιμοποιούνται σε κρέμες, λοσιόν και γαλακτώματα σε ποικίλες συγκεντρώσεις, είναι τα πιο επικίνδυνα συστατικά που βρίσκονται σε προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πιο ασφαλή είναι τα προϊόντα που περιέχουν μέχρι 10% άλφα υδροξυοξέα και είναι απόλυτα ασφαλή μόνο όταν χρησιμοποιούνται το βράδυ.

Γι’ αυτό και είναι διαφορετικές οι κρέμες νυκτός από τις κρέμες ημέρας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι τα ΑΗΑ «μπορεί να καταστρέψουν τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα, οίδημα και πόνο».

Οι δερματολόγοι τονίζουν πως οτιδήποτε αφαιρεί την επιφάνεια του δέρματος όχι μόνο επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν στις πιο εσωτερικές στιβάδες, αλλά επιτρέπει και τη δίοδο τοξικών προϊόντων.

Ένα άλλο συστατικό για το οποίο οι επιστήμονες ανησυχούν είναι το λιμονένιο, που επίσης χρησιμοποιείται στις αντιρυτιδικές κρέμες και εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, είναι καρκινογόνο.

Διαβάστε επίσης:

Ρυτίδες: Αντιμετώπιση σε 7 βήματα

Οι διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση

Ρυτίδες: Τα πέντε λάθη που κάνεις