ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι 6 καθημερινές συνήθειες που σου προκαλούν ρυτίδες

Δύο πράγματα φέρνει μαζί της η ηλικία: τη σοφία και τις ρυτίδες! Όσο χρήσιμη και καλοδεχούμενη είναι όμως η πρώτη, τόσο ανεπιθύμητες είναι οι δεύτερες.

Οι 6 καθημερινές συνήθειες που σου προκαλούν ρυτίδες

Αν θέλετε να καθυστερήσετε τη δημιουργία γραμμών στο πρόσωπό σας ελέγξτε μήπως κάνετε κάτι από τα παρακάτω:

Μασάτε τσίχλα

Το μάσημα τσίχλας προκαλεί ρυτίδες, καθώς αναγκάζει το στόμα να αλλάζει σχήμα. Αυτοί που μασούν συστηματικά τσίχλα βλέπουν σταδιακά μια πτώση στις γωνίες του στόματος και το κάτω μέρος του σαγονιού. Πρόκειται μάλιστα για ρυτίδες που άπαξ και δημιουργηθούν είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθούν.
Αν θέλετε δροσερή αναπνοή προτιμήστε τις παστίλιες δυόσμου, κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα, μην μασάτε όμως τσίχλες.

Κοιμάστε μπρούμυτα

Η πίεση που ασκείται στο πρόσωπο όταν πέφτετε πάνω στο μαξιλάρι συμβάλλει στη δημιουργία μόνιμων ρυτίδων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει το 60% του ύπνου του σε πλάγια θέση. Αυτού του είδους η στάση δημιουργεί κάθετες ρυτίδες κυρίως στα μάγουλα και στο πηγούνι. Επίσης ενισχύονται οι κάθετες ρυτίδες έκφρασης, όπως οι γραμμές συνοφρυώματος και οι γραμμές γύρω από τα χείλη.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ρυτίδες ύπνου είναι ανάσκελα, αφού έτσι δεν έρχεται σε επαφή το πρόσωπο με το μαξιλάρι. Επίσης, γίνεται καλύτερη κυκλοφορία των υγρών και δεν ξυπνάτε με πρησμένα μάτια.

bigstock Girl Sleeping In A Comfortable 52463539

Αγαπάτε τη ζάχαρη

Mια σοκολάτα, ένα ντόνατ, αλλά και μια φέτα λευκό ψωμί, ενοχοποιούνται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Γνωστά ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs (advanced glycation end products), οι γλυκαντικές ουσίες και οι λευκοί υδατάνθρακες είναι υπεύθυνες για τις ρυτίδες στο πρόσωπό σας. Μέσα από μια χημική αντίδραση που ξεκινά κάθε φορά που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εκτοξεύονται στα ύψη -κυρίως έπειτα από κατανάλωση γλυκών-, οι ενώσεις που δημιουργούνται προσκολλώνται σε πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (υπάρχουν στο δέρμα αλλά και στο τοίχωμα των αγγείων). Όταν η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς και τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στους ιστούς.

Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό

Δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη των ρυτίδων είναι η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ήλιου. Επειδή όμως είναι αδύνατον να αποφύγετε τον ήλιο, είναι απολύτως απαραίτητο να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Επίσης οι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν περισσότερες ρυτίδες στην αριστερή πλευρά του προσώπου, από την πλευρά δηλαδή που είναι εκτεθειμένοι όταν οδηγούν.

bigstock Suntan Lotion Woman Applying S 63290356

Δεν κάνετε στιγμή χωρίς το smartphone

Το συνεχές σκύψιμο πάνω από τις οθόνες προκαλεί ρυτίδες γύρω από τον λαιμό και σακούλες στα μάγουλα, δημιουργώντας μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Το πρόβλημα συναντάται κυρίως σε άτομα 18 έως 39 ετών, που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές, και σκύβουν πάνω από την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση, γιατί περιορίζει τη ροή του αίματος στο δέρμα σας, εμποδίζοντας την οξυγόνωση και τη θρέψη των κυττάρων με τα απαραίτητα συστατικά. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου καταστρέφουν την ελαστίνη του δέρματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λεπτές γραμμές γύρω από το στόμα.

Διαβάστε επίσης:

Η καθημερινή συνήθεια που σας γερνάει πρόωρα

Η διατροφή που προκαλεί πρόωρη γήρανση στους άνδρες

Γιατί οι στερητικές δίαιτες προκαλούν πρόωρη γήρανση