ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το top 5 των τροφών που συμβάλλουν στη μακροζωία

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να παρατείνει κάποιος τη ζωή του είναι να αλλάξει τη διατροφή του.

Το top 5 των τροφών που συμβάλλουν στη μακροζωία

Πάμπολλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διατροφή αποτελεί βασικό δείκτη για το πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος και πόσο κινδυνεύει από χρόνιες παθήσεις που συντομεύουν τη ζωή.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που χαρίζουν μακροζωία και εντάξτε τις από σήμερα στην καθημερινότητά σας.

Ξηροί καρποί

Το αγαπημένο σνακ δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό. Δύο μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά καταναλώνει κάποιος ξηρούς καρπούς τόσο λιγότερο κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο.
Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε, καθώς οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες. Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα.

bigstock Nuts mix in a wooden plate 112655147

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Το άσπρο ψωμί δεν είναι μόνο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά αλλά η κατανάλωσή του συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών. Αντίθετα, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης συμβάλλουν στη μακροζωία.
Μία από αυτές που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, έδειξε ότι για κάθε μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως που καταναλώνει κάποιος την ημέρα, μειώνει κατά 5% τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και κατά 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Προσέξτε τις συσκευασίες των ψωμιών ώστε να είναι 100% ολικής αλέσεως.

bigstock whole grain bread and slices w 27541472

Πικάντικες τροφές

Η κατανάλωση πικάντικων τροφών συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Μελέτη σε πάνω από 450.000 Κινέζους, άνδρες και γυναίκες, έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν πικάντικες τροφές 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα είχαν κατά 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν πικάντικα μία φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα.

bigstock Red Hot Chili Peppers with her 94576484

Φύκια

Άλλος ένας λόγος για να φάτε σούσι ή σαλάτα με φύκια: Πάνω από 1.000 μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φυκιών καταστέλλει τη φλεγμονή, ενισχύει το ανοσοποιητικό και επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που αφορούν την ιαπωνική διατροφή, η συστηματική κατανάλωση φυκιών από τους Ιάπωνες εξηγεί γιατί το προσδόκιμο ζωής του συγκεκριμένου λαού είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

bigstock Sushi Maki and Niguiri Califor 98571602

Σολομός

Τα καροτενοειδή, ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στα ψάρια, προστατεύουν από νευρολογικές ασθένειες.
Επιπλέον τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός μειώνουν τη φλεγμονή, τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο σώμα και συνδέονται με τα πάντα, από τις αλλεργίες και τον καρκίνο, μέχρι τις παθήσεις της καρδιάς και το Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τα μυστικά των κατοίκων «του χωριού των αιωνόβιων»

Online test: Δείτε αν θα ζήσετε μέχρι τα 100!

Το τυρί που χαρίζει μακροζωία