ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το λαχανικό που «υψώνει ασπίδα» στις ρυτίδες

Η περιεκτικότητά του σε μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία αποδεδειγμένα συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση αλλά και στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Το λαχανικό που «υψώνει ασπίδα» στις ρυτίδες

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν Γερμανοί ερευνητές έπειτα από πείραμα διάρκειας 12 εβδομάδων σε 65 ανθρώπους, επισημαίνοντας πως το γευστικό λαχανικό μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» προστασίας του δέρματος, συνδυαστικά με το αντηλιακό.

Το λυκοπένιο βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα κυρίως στην ντομάτα και λιγότερο στο καρπούζι, σε ορισμένα είδη οστρακοειδών, στο πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ. Να σημειωθεί ότι το πολύτιμο αντιοξειδωτικό απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με κάποια λιπαρή ουσία, όπως το ελαιόλαδο.

bigstock olive oil over mozzarella and 27484583

Παρόμοια θετική επίδραση με το λυκοπένιο φάνηκε να έχει και η λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο σπανάκι και στη λαχανίδα, στον κρόκο του αυγού, στο καλαμπόκι, στο ακτινίδιο και στο σταφύλι.

«Όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις είναι δυνατό να δράσουν προστατευτικά για το ανθρώπινο δέρμα ενάντια στις καταστροφικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιο» σχολιάζει ο καθηγητής Τζιν Κρούτμαν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Λάιμπνιτς στο Ντίσελντορφ, συμπληρώνοντας πως η λήψη συμπληρώματος που περιέχει λυκοπένιο και λουτεΐνη μπορεί να αποτελέσει μέτρο πρόληψης των ρυτίδων αλλά και του καρκίνου του δέρματος.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology, επιβεβαιώνουν μελέτη του 2012 η οποία είχε καταδείξει ότι σε γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ντομάτας το δέρμα παρουσιάζει αυξημένη ανθεκτικότητα, λιγότερη ερυθρότητα και λιγότερες βλάβες από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Μια άλλη σχετική μελέτη υπέδειξε επίσης ότι το λυκοπένιο δρα προστατευτικά ενάντια στο ηλιακό έγκαυμα.

Δείτε κι αυτό:

Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!