ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Γήρανση λόγω στρες: Τα 8 «αποτυπώματα» που αφήνει στο πρόσωπό σου

Εάν το άγχος αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα σας, φροντίστε να το αποβάλετε το συντομότερο δυνατό, αν δεν θέλετε να γεράσετε πριν την ώρα σας.

Γήρανση λόγω στρες: Τα 8 «αποτυπώματα» που αφήνει στο πρόσωπό σου

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το στρες «γράφει» στο πρόσωπό μας με αποτέλεσμα να δείχνουμε από 5 έως και 10 χρόνια μεγαλύτεροι.

Δείτε 8 σημάδια του στρες στο πρόσωπό σας:

Μαύροι κύκλοι

Το στρες μπορεί να σπάσει τα εύθραυστα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κάτω από τα μάτια σας, δημιουργώντας μαύρους κύκλους και κουρασμένη όψη.

Μίνι εμμηνόπαυση

Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πολλοί πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο αίμα, προκαλούν απότομη πτώση των οιστρογόνων, ανάλογη με αυτή που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Λιγότερα οιστρογόνα σημαίνει μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου και κατά συνέπεια δέρμα θαμπό και ξηρό.

Ρυτίδες

Το άγχος, το κλάμα, η απογοήτευση και η έλλειψη ύπνου προκαλούν βαθιές γραμμές γύρω από τα μάτια, το μέτωπο και το στόμα.

Φαγούρα, ξεφλούδισμα, κνίδωση

Η φλεγμονή που προκαλείται από το στρες μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, ροδόχρου ακμή, έκζεμα και αλλαγές στα επίπεδα υγρασίας του δέρματος.

bigstock 153459182

Σακούλες κάτω από τα μάτια

Το άγχος μπορεί να σας κρατήσει άυπνους όλη τη νύχτα με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση υγρού κάτω από τα μάτια. Ο ύπνος δεν θα σας κάνει απλά να νιώσετε καλύτερα, αλλά σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, ακόμη και μια επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο χαρούμενοι.

Μεγαλώνουν τα σαγόνια

Συνήθειες όπως το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) και το σφίξιμο του σαγονιού είναι συνυφασμένες με το στρες και έχουν ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει το σαγόνι σας, αλλά και να καταστρέφονται τα δόντια σας.

Απώλεια μαλλιών

Όταν υπάρχει άγχος διακόπτεται η ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν. Το ευχάριστο, τουλάχιστον για τις γυναίκες, είναι ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για προσωρινή κατάσταση.

Ακμή ενηλίκων

Η ακμή ενηλίκων προκαλείται από σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών στις γυναίκες. Οι ορμόνες του στρες παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς οι αγχώδεις άνθρωποι συνηθίζουν να πειράζουν τα σπυράκια τους, ως μέσο για να εκτονώσουν την ένταση με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Αν είστε αγχώδεις, δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσετε όλα αυτά τα συμπτώματα, καθώς κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και το στρες εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Το να αποφύγει κάποιος τελείως το στρες είναι αδύνατο, μπορείτε όμως να το μειώσετε σημαντικά, ακολουθώντας κάποιες τεχνικές.
Αυτές περιλαμβάνουν άσκηση, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής, καθώς και σωστή διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Εργασιακό στρες: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται