ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Φύκια: Η μαγική τους δύναμη για την ομορφιά και την ευεξία μας

Τα φύκια είναι πλούσια σε διάφορες βιοδραστικές ενώσεις με πιθανές χρήσεις σε φάρμακα, καλλυντικά αλλά και στην βιομηχανία τροφίμων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, δείχνει ότι τα φύκια μπορεί να είναι μια καλή πηγή μακρομοριακών αντιοξειδωτικών.

Φύκια: Η μαγική τους δύναμη για την ομορφιά και την ευεξία μας

Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να αναλύσουν μακρομοριακά αντιοξειδωτικά ή μη εξαγώγιμες πολυφαινόλες σε διάφορα βρώσιμα είδη φυκιών τα οποία συλλέγονται στη Χιλή.

Συνήθως αγνοείται σε μελέτες βιοδραστικών ενώσεων ότι τα μακρομοριακά αντιοξειδωτικά συνδέονται με αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και εμφανίζουν σημαντική βιολογική δράση. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά από αυτά των δύο διαιτητικών ινών και τις εκχυλίσιμες πολυφαινόλες.

Οι ερευνητές επίσης αξιολόγησαν τα φύκια ως εκχυλίσιμες πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, δεδομένης της σχέσης τους με τα μακρομοριακά αντιοξειδωτικά. Βρήκαν ότι τα εν λόγω μακρομοριακά αντιοξειδωτικά είναι ένα σημαντικό κλάσμα πολυφαινόλης (κατά μέσο όρο 42% της συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες), με υδροξυκινναμικά οξέα, υδροξέα και φλαβονόλες να είναι τα κύρια συστατικά.

Αυτό το κλάσμα έδειξε επίσης αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως προσδιορίζεται από δύο συμπληρωματικές δοκιμασίες. Η ποσότητα των διαιτητικών ινών ήταν πάνω από το 50% του ξηρού βάρους, με μερικά δείγματα που εμφανίζουν την αναλογικότητα στόχου μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών για επαρκή διατροφή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "Λαμβάνοντας υπόψην το διατροφικό ενδιαφέρον αυτών των ενώσεων, θα μπορούσε να προωθηθεί η κατανάλωση αυτών των φυκιών μέσα στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγές των μακρομοριακών αντιοξειδωτικών και των φυτικών ίνων για την παραγωγή νέων συστατικών."

Διονυσία Σακέλλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Απώλεια βάρους: 7 λιποδιαλυτικές τροφές για να πετύχεις τον στόχο σου



Γιατί δεν αδυνατίζω; Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη και η λάθος δίαιτα

Πώς θα κάψετε περισσότερο λίπος εν ώρα εργασίας

Αντιοξειδωτικά: Ποια μας ωφελούν και ποια μας βλάπτουν