ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ροφήματα με ζάχαρη: Μάθετε πόσο γερνούν τον εγκέφαλο

Η συστηματική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, κυρίως μέσω της αύξησης του σωματικού βάρους και του μεταβολικού συνδρόμου.

Ροφήματα με ζάχαρη: Μάθετε πόσο γερνούν τον εγκέφαλο

Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να επισπεύσει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 4.000 εθελοντές άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε πολυετή μελέτη για την καρδιαγγειακή υγεία, εξετάζοντας τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών και τις επιδόσεις τους σε νευρολογικά τεστ.

Συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των τεστ με τις διατροφικές τους συνήθειες.

alzheimer

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, τόσο μικρότερος ήταν ο ολικός όγκος του εγκεφάλου τους και τόσο χαμηλότερες οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης.

Ειδικότερα, όσοι έπιναν 1 ή 2 ροφήματα την ημέρα είχαν μείωση στον όγκο του εγκεφάλου τους που αντιστοιχεί σε 1,6 έτη φυσιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από ένα ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως.

Ακόμη χειρότερες όμως ήταν οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης, οι οποίες ήταν ανάλογες με αυτές ανθρώπων κατά τουλάχιστον 5,5 χρόνια γηραιότερων.

Όσοι ανέφεραν πως πίνουν πάνω από δύο ροφήματα με ζάχαρη ημερησίως, είχαν όγκο εγκεφάλου 2 χρόνια πιο γερασμένο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους και επιδόσεις στα τεστ μνήμης ανάλογες με εκείνες ανθρώπων που έχουν ηλικία 11 έτη μεγαλύτερη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μάθιου Π. Πέιζ, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης «αν και δεν μπορούμε να αποδείξουμε σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ζάχαρη και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia.

Διαβάστε επίσης:

Τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη αλλά δεν το γνωρίζετε

Μεταβολικό σύνδρομο: Καταπολεμήστε το με αυτές τις 6 τροφές

Ο αντίκτυπος της ζάχαρης στα όργανα του σώματος μέσα από ένα διαδραστικό γράφημα