ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψευδαίσθηση ομοιομορφίας - Τεστ με εικόνες

Ο κόσμος γύρω μας δεν είναι ακριβώς αυτός που νομίζουμε ότι βλέπουμε. Σύμφωνα με νέες ανακαλύψεις διεθνούς ομάδας επιστημόνων, ο εγκέφαλος και τα μάτια μας συνεργάζονται μέσω ενός έμφυτου μηχανισμού αναπλήρωσης ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι μια εικόνα είναι ομοιόμορφη.

Ψευδαίσθηση ομοιομορφίας - Τεστ με εικόνες

Τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε εκτός του κεντρικού οπτικού μας πεδίου δεν είναι πάντοτε ακριβή, όμως το σύστημα οπτικής επεξεργασίας είναι σε θέση να αποκαθιστά αυτό το έλλειμμα.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος «επινοεί» μέρος των εικόνων που συλλαμβάνουμε μέσω της περιφερικής όρασης για να βλέπουμε καλύτερα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Psychological Science αναφέρει ότι η περιφερική μας όραση είναι λιγότερο ακριβής και λεπτομερής από την κεντρική, ωστόσο το φαινόμενο της «ψευδαίσθησης ομοιομορφίας», όπως ονομάζεται, εξασφαλίζει ότι δεν γίνεται αντιληπτή αυτή η ποιοτική διαφορά.

Μπορείτε κι εσείς να εξερευνήσετε αυτήν την εκπληκτική ικανότητα της όρασης μέσα από τις εικόνες της παρακάτω gallery.

Πώς θα κάνετε το τεστ

- Κοιτάξτε το κέντρο της εικόνας.

- Κρατήστε το βλέμμα σας καρφωμένο εκεί για μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.

- Ενώ στην αρχή είναι εμφανής η διαφορά στο μοτίβο της εικόνας κεντρικά και περιφερικά, σταδιακά «σβήνει» και θα έχετε την εντύπωση ότι κοιτάζετε μια ομοιόμορφη εικόνα.

Η «ψευδαίσθησης ομοιομορφίας» λειτουργεί για διάφορα εφέ, όπως διαφορές στο χρώμα, στη φωτεινότητα ή στο μέγεθος.

Δείτε κι αυτό:

Τεστ: Αναγνωρίζετε τον εγκληματία από μια φωτογραφία του;