ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Wellcome Image Awards 2017: Οι κορυφαίες επιστημονικές φωτογραφίες της χρονιάς

Για μία ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο των βραβείων Wellcome Image Awards του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wellcome Trust ξεχώρισαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν πτυχές της επιστήμης, της ιατρικής και της ζωής με ιδιαίτερο και τεχνολογικώς άρτιο τρόπο.

Wellcome Image Awards 2017: Οι κορυφαίες επιστημονικές φωτογραφίες της χρονιάς

Στα φετινά βραβεία διακρίθηκαν φωτογραφικά έργα τέχνης στα οποία πρωταγωνίστησαν, μεταξύ άλλων, ο πλακούντας και ο νωτιαίος μυελός ενός ποντικιού, το μάτι ενός γουρουνιού-μινιατούρα και τα «μονοπάτια» της γλώσσας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το πρώτο βραβείο στα Wellcome Image Awards 2017 απέσπασε η φωτογραφία με τίτλο «Stickman- The Vicissitudes of Crohn’s» (Στίκμαν – Οι Μεταπτώσεις της Νόσου του Κρον), η οποία έχει σαν στόχο να αποτυπώσει τις σωματικές και ψυχολογικές πτυχές της νόσου του Κρον.

Stickman small

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος

Πρόκειται για μία από τις φωτογραφίες της συλλογής με πρωταγωνιστή τον Στίκμαν, το alter ego του δημιουργού, εικονογράφου και καλλιτέχνη Σπούκι Πούκα. Ο Στίκμαν δεν έχει κανονικό σκελετό, αλλά το σώμα του αποτελείται από κλαδιά (stick = κλαδί). Η επιλογή αυτή του δημιουργού αντανακλά συμβολικά τα συμπτώματα της νόσου του Κρον όπως την απώλεια βάρους, την ευθραυστότητα του σώματος μετά από μια κρίση συμπτωμάτων και την επεμβατική φύση της νόσου. Στη φωτογραφία, ο Στίκμαν επιπλήττει τον δημιουργό επειδή αντλεί καλλιτεχνική έμπνευση από την ασθένειά του. Τελικά όμως η φωτογραφία αποπνέει ελπίδα, όπως υποδεικνύει το κλαδί που φυτρώνει στα αριστερά του Στίκμαν και ο λαγός στη «μήτρα» του δέντρου στα δεξιά του.

Στην gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και άλλες φωτογραφίες που διακρίθηκαν στα Wellcome Image Awards 2017.

Δείτε κι αυτό:

Wellcome Image Awards 2016: Οι 20 βραβευμένες φωτογραφίες επιστήμης και ζωής

Δείτε τη συγκλονιστική φωτογραφία πρόωρου μωρού που απέσπασε το βραβείο του Wellcome Trust