ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πηγές πρωτεΐνης που δε γνωρίζετε!

Τι κοινό έχουν τααποξηραμένα βερίκοκα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο;

Οι πηγές πρωτεΐνης που δε γνωρίζετε!

Τι κοινό έχουν τααποξηραμένα βερίκοκα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο;

Παραδόξως, είναιεξαιρετικές πηγές ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού, των πρωτεϊνών.

Οι πιο γνωστέςπηγές πρωτεΐνης είναι τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, τα δημητριακά,τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι φακές.

Ωστόσο, πολλές άλλεςφυτικές τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, όπως το παντζάρι, τοσπανάκι, η λαχανίδα και η φρέσκια σόγια.

Οι ανάγκες του οργανισμούσε πρωτεΐνη εξαρτώνται από την ηλικία, τη δομή του σώματος, το ύψος και τηνκατανάλωση ενέργειας.

Δεν έχουν βέβαια όλεςοι πρωτεΐνες την ίδια διατροφική αξία. Μια πρωτεΐνη αποτελείται από επιμέρουςτμήματα που ονομάζονται αμινοξέα. Η ποιότητα και η ποικιλία αυτών των αμινοξέωνκαθορίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της πρωτεΐνης.

Υπάρχουν δύοτύποι αμινοξέων: αυτά που παράγονται από το σώμα (προαιρετικά αμινοξέα) καιαυτά που λαμβάνουμε από τις τροφές (απαραίτητα αμινοξέα).

Για παράδειγμα, ηκινόα (ένα ψευδοδημητριακό που οι σπόροι του τρώγονται) περιέχει και τα εννέααπαραίτητα αμινοξέα που ζητά ο οργανισμός κι έτσι είναι μια ολοκληρωμένη πηγήπρωτεΐνης. Το ίδιο ισχύει και για τα ρεβίθια, το βασικό συστατικό του χούμους.




Διαβάστε επίσης:

Αδυνάτισμα: Μειώστε τις θερμίδες, αυξήστε τις πρωτεΐνες

Η έλλειψη πρωτεϊνών μας κάνει να τρώμε περισσότερο

Ο σωστός συνδυασμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών

Διατροφή: Οι 5 καλύτερες πηγές σιδήρου