ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το υπερ-φρούτο που κόβει την όρεξη "μαχαίρι"!

Για μία ακόμη φορά, η φύση φαίνεται πως έχει προβλέψει γιαόλα! Υπάρχουν, λοιπόν, φρούτα, η κατανάλωση των οποίων τονώνει το αίσθημακορεσμού, με αποτέλεσμα να περιορίζει την όρεξή μας για τσιμπολόγημα αργότεραμέσα στην ημέρα.

Το υπερ-φρούτο που κόβει την όρεξη "μαχαίρι"!

Για μία ακόμη φορά, η φύση φαίνεται πως έχει προβλέψει γιαόλα! Υπάρχουν, λοιπόν, φρούτα, η κατανάλωση των οποίων τονώνει το αίσθημακορεσμού, με αποτέλεσμα να περιορίζει

την όρεξή μας για τσιμπολόγημα αργότεραμέσα στην ημέρα.

Το πιο αποτελεσματικό απ’ όλα, σύμφωνα με ερευνητές από το ΠανεπιστήμιοLoma Linda, στην Καλιφόρνια, είναι το αβοκάντο!

Προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο επηρεάζει τον κορεσμό τηςπείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την παραγωγή ινσουλίνης και το…τσιμπολόγημα, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 26 υγιείς, αλλά υπέρβαρουςενήλικες, από τους οποίους ζήτησε να άλλοτε να τρώνε σκέτο το μεσημεριανό τουςκαι άλλοτε να προσθέτουν μισό φρέσκο αβοκάντο σε ό,τι έτρωγαν.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύονταιστο περιοδικό «Nutrition Journal», διαπιστώθηκε ότι η όρεξη των εθελοντών ήταν μειωμένηκατά 40% τις τρεις ώρες έπειτα από την κατανάλωση του γεύματος με το αβοκάντοκαι κατά 28% τις επόμενες πέντε ώρες.

Παράλληλα, οι εθελοντές δήλωναν πολύ πιο χορτάτοι τρεις ώρεςμετά από το γεύμα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χουάν Σαμπατέ,καθηγητής Διατροφής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Loma Linda, το αίσθημακορεσμού της πείνας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο του σωματικούβάρους, διότι όσοι νιώθουν χορτάτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουνσνακ μεταξύ των γευμάτων.

Τέλος, όπως παρατηρήθηκε, αν και η προσθήκη του αβοκάντο στηδιατροφή των εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων, δενυπήρξε αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.