ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σοκολάτα είναι πιο νόστιμη όταν κάνουμε δίαιτα!

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση, όταν κάνουμε δίαιτα, από το να «κλέψουμε»ένα κομματάκι σοκολάτα; Μάλλον όχι!

Η σοκολάτα είναι πιο νόστιμη όταν κάνουμε δίαιτα!

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση, όταν κάνουμε δίαιτα, από το να «κλέψουμε»ένα κομματάκι σοκολάτα; Μάλλον όχι!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόιπραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εθελοντές,προκειμένου να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Όπως δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Έρευνας του Μάρκετινγκ»,η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τρία πειράματα.

Στο πρώτο χώρισαν ομάδα εθελοντών σε δύο υποομάδες και τουςζήτησαν να κοιτάξουν τα εξώφυλλα έξι περιοδικών.

Οι μισοί από αυτούς κοιτούσαν εξώφυλλα περιοδικών υγείας πουμιλούσαν για την υγιεινή διατροφή και οι υπόλοιποι εξώφυλλα που δεν είχαν καμίασχέση με την υγιεινή διατροφή.

Κατόπιν τους έδωσαν μπάρες σοκολάτας. Όσοι είχαν μελετήσειτα εξώφυλλα με την υγιεινή διατροφή ανέφεραν πως οι σοκολάτες ήταν πιο νόστιμες.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές χώρισαν 100 φοιτητές σετρεις ομάδες και τους ζήτησαν να περιγράψουν με λίγα λόγια από μία εμπειρίατους. Οι φοιτητές της πρώτης ομάδας έπρεπε να περιγράψουν κάτι που τους είχεπροκαλέσει ενοχές, της δεύτερης κάτι που τους είχε προκαλέσει αηδία και τηςτρίτης ουδέτερα βιώματα.

Μετά το τέλος των περιγραφών, οι εθελοντές έφαγανσοκολατάκια, τα οποία απεδείχθησαν πολύ πιο νόστιμα για όσους είχαν αναβιώσειτις στιγμές που τους είχαν προκαλέσει ενοχές.

Στο τρίτο πείραμα, οι ερευνητές προκάλεσαν ενοχές σε ομάδαγυναικών. Στη συνέχεια τους έδειξαν τα online προφίλ ελκυστικών ανδρών σε μίαιστοσελίδα γνωριμιών.

Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες αυτές αποκόμισαν πολύμεγαλύτερη ικανοποίηση από το «οφθαλμόλουτρο» απ’ ό,τι άλλες γυναίκες, οιοποίες κοίταξαν τα ίδια προφίλ.

«Τα ευρήματά μαςυποδηλώνουν ότι ενοχές και απόλαυση είναι αλληλένδετες στον εγκέφαλό μας», δήλωσεη επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέλυ Γκόλντσμιθ, επίκουρη καθηγήτρια Μάρκετινγκ& Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Northwestern.

«Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι πολύ συχνά στην πορεία τηςζωής μας νιώθουμε ενοχές για πράγματα που μας ευχαριστούν ιδιαιτέρως. Αυτή ηνοητική συσχέτιση με τον καιρό γίνεται μία αυτόματη αντίδραση, που υποσυνείδηταεπηρεάζει πολλές αντιδράσεις μας», πρόσθεσε.