ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κράνα: μία υπερτροφή ιδανική για ουρολοιμώξεις

Δεν αποτελούν μόνο μίαυπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, δεν έχουν μόνο υπέροχο χρώμα, αλλά οι επιστήμονεςεδώ και χρόνια επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και στις ουρολοιμώξεις. Ο λόγος για τα cranberries, ή επί το ελληνικότερον αλλά όχι τόσο γνωστό, κράνα.

Κράνα: μία υπερτροφή ιδανική για ουρολοιμώξεις

Δεν αποτελούν μόνο μίαυπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, δεν έχουν μόνο υπέροχο χρώμα, αλλά οι επιστήμονεςεδώ και χρόνια επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και στις ουρολοιμώξεις.

Ο λόγος για τα cranberries, ή επί το ελληνικότερον αλλά όχι τόσο γνωστό, κράνα, ταοποία φυσικά ανήκουν στην γενικότερη ομάδα των μούρων.

Τα περισσότερα είδη των κράνα είναι εγγενήτης Αμερικής, ενώ κάποια από αυτά απαντώνται στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ τα βρίσκουμε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Η χρήση των κράνα στην προστασία και θεραπεία των ουρολοιμώξεων έχει ξεκινήσειπολύ πριν η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώσει την καθοριστική συμβολή τουςστην παρούσα παθολογική κατάσταση. Ενώ αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι ηικανότητα των κράνα να προστατεύουν έναντι των ουρολοιμώξεων οφειλόταν στηνοξύτητά τους τελικά φάνηκε ότι οι παρούσες ιδιότητες οφείλονται στο υψηλόπεριεχόμενό τους σε προανθοκυανιδίνες.

Η χημική δομή αυτών των συστατικών των κράνα, κάνει δύσκολη την προσκόλλησηορισμένων παθογόνων βακτηρίων στο ουροποιητικό σωλήνα. Μεταξύ αυτών τωνβακτηρίων είναι και παθογόνα στελέχη της E. Coli, βακτήριο γνωστό για τηνπαρουσία του στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου.

Τα άτομα τα οποία φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο είναι γυναίκες μέσηςηλικίας με επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοιμώξεων, στις οποίες φαίνεται ότιη εισαγωγή των κράνα στη διατροφή τους μπορεί να μειώσει στο 1/3 την εμφάνισηουρολοιμώξεων.