ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βιταμίνη C μάς προστατεύει από το εγκεφαλικό

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να μας προστατεύσει από το εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η βιταμίνη C μάς προστατεύει από το εγκεφαλικό

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να μας προστατεύσει από το εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου –το οποίο είναι πιο επικίνδυνο αλλά σπανιότερο από το ισχαιμικό εγκεφαλικό– είναι μικρότερος στα άτομα που δεν παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης C.

Η έλλειψη βιταμίνης C, η υπέρταση, η κατανάλωση αλκοόλ και το υπερβολικό βάρος φάνηκε να αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής ρόλος της βιταμίνης στο περιορισμό του κινδύνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα της βιταμίνης C σε 65 ασθενείς που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και σε υγιή άτομα. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν και αυτά που παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ είχε δείξει επίσης πως τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους αντιμετωπίζουν κατά 42% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Διαβάστε επίσης:

Η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό

Τέσσερα συμπτώματα που οι άνδρες δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγνοήσουν

Δέκα τροφές που αγαπούν την καρδιά μας