ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δώστε γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με την πρόωρη γήρανση, την παχυσαρκία και το διαβήτη.

Δώστε γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με την πρόωρη γήρανση, την παχυσαρκία και το διαβήτη.

Παρ’ ότι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης, είναι αδύνατο να βγάλουμε από τη ζωή μας τα γλυκά.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι να διατηρήσουμε τη γλυκιά γεύση στα φαγητά και τα ροφήματα, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μας.

1. Μέλι

Το μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η σύστασή του διαφέρει σημαντικά από αυτή της ζάχαρης κι έτσι είναι πολύ πιο υγιεινό. Παράλληλα, επειδή η γεύση του είναι πιο έντονη, χρειάζεται το ένα τρίτο της αντίστοιχης ποσότητας ζάχαρης για να πετύχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

2. Αλάτι

Είναι ίσως το πιο παράδοξο γλυκαντικό, όμως λίγο αλάτι ενισχύει τη γλυκιά γεύση αρκετών τροφών και ιδιαίτερα των φρέσκων φρούτων. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο αλάτι την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα smoothie.

3. Γάλα

Το γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες λακτόζης, η οποία είναι στην ουσία φυσικό γλυκαντικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον καφέ ή τις σούπες. Έτσι, θα απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση και θα πάρουμε πολύτιμο ασβέστιο.

4. Καρότο

Λίγο τριμμένο καρότο είναι ιδανικό για τις κόκκινες σάλτσες που συνοδεύουν τα μακαρόνια μας. Το καρότο περιέχει φυσικά σάκχαρα που δίνουν εξαιρετική γεύση, ενώ παράλληλα μας παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και το βήτα καροτένιο.

5. Παντζάρι

Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο γλυκά λαχανικά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε το τριμμένο παντζάρι σε ένα smoothie, μια σούπα, ακόμη και ένα κέικ.

6. Στέβια

Η στέβια είναι ένα εξαιρετικό φυτικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Έχει συνήθως μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη κι έτσι μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να πετύχουμε το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφικό τεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη

Δείτε σε ποιες τροφές «παραμονεύει» η ζάχαρη

Η καρδιά εκπέμπει SOS από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης