ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο τέλειος σύμμαχος για μείωση της περιφέρειας της μέσης

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους
Ο τέλειος σύμμαχος για μείωση της περιφέρειας της μέσης

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους, σύμφωνα με όσα παρουσίασε πρόσφατα στο 10ο Συνέδριο Παχυσαρκίας ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Ζαμπέλας.


Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, στις κατάλληλες για τον κάθε οργανισμό ποσότητες και υπό την προϋπόθεση της ισορροπημένης διατροφής και μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης, ενισχύουν τη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, καθώς και τη μείωση της περιφέρειας μέσης. Παράλληλα προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.


Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά προσδίδουν ασβέστιο που είναι απαραίτητο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά φαίνεται επίσης ότι μειώνει την απορρόφηση του λίπους της τροφής, όταν η κατανάλωση είναι της τάξεως των 1300 mg/ημερησίως. Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες D, A, B12 και ριβοφλαβίνη καθώς και μαγνήσιο και φωσφόρο ενώ περιέχουν και βιοδραστικά πεπτίδια που είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα.


Επιπλέον, τα ευρήματα των πιο πρόσφατων ερευνών θέτουν τη σχέση των γαλακτοκομικών με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση σε μια νέα βάση, καθώς η πληθώρα των συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα γάλακτος φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα και ενισχυτικά στην πρόληψή τους.