ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τέσσερα κίνητρα για να μην αναβάλλετε άλλο τη δίαιτα

“Από Δευτέρα”. Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή δικαιολογία που λέμε στον εαυτό μας, όταν ξέρουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε κάποια δίαιτα. Τα γλυκά και οι υπόλοιποι πειρασμοί περιορίζονται στο ελάχιστο και εμείς προσπαθούμε να το αναβάλλουμε
Τέσσερα κίνητρα για να μην αναβάλλετε άλλο τη δίαιτα

“Από Δευτέρα”. Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή δικαιολογία που λέμε στον εαυτό μας, όταν ξέρουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε κάποια δίαιτα. Τα γλυκά και οι υπόλοιποι πειρασμοί περιορίζονται στο ελάχιστο και εμείς προσπαθούμε να το αναβάλλουμε.

Ήρθε όμως επιτέλους η ώρα να το πάρετε απόφαση. Αυτά τα απλά βήματα θα σας βοηθήσουν να βάλετε τις απαραίτητες ψυχολογικές βάσεις ώστε να μπείτε σε τροχιά αδυνατίσματος:

-Κάντε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ένας από τους λόγους που αναβάλλετε διαρκώς την δίαιτα είναι ίσως επειδή δεν αισθάνεστε βέβαιοι για την προσπάθεια που θα κληθείτε να καταβάλλετε. Με το να έχετε γραπτώς μπροστά σας το πρόγραμμα της δίαιτας και το τι θα χρειαστεί να κάνετε, θα κατανοήσετε καλύτερα και θα αποδεχτείτε πιο βαθιά τους λόγους που το κάνετε.

-Βάλτε ενδιάμεσους στόχους

Είναι πολλές φορές χρήσιμο να “σπάσετε” το πρόγραμμα και τον μεγάλο στόχο σας σε επιμέρους κομμάτια. Κάθε φορά που επιτυγχάνετε ένα επιτεύξιμο στόχο, θα νιώσετε ικανοποίηση και θα βρείτε πιο δυνατά κίνητρα να συνεχίσετε.

-”Σημάδια υπενθύμισης”

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι είναι αναβλητικοί στην ζωή τους, τείνουν να αποσπώνται ευκολότερα από ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους, βρίσκοντας παντού “αφορμές” για να αφήσουν στη μέση αυτό που κάνουν. Έτσι συμβαίνει και στην δίαιτα. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές επεμβάσεις στην καθημερινότητά σας για να πιέσετε τον εαυτό σας να μείνει προσηλωμένος στον στόχο. Για παράδειγμα, αλλάξτε θέση στα τρόφιμα στο ντουλάπι και το ψυγείο: θα σας θυμίζουν συνέχεια την “αποστολή”. Αφήστε τα αθλητικά σας παπούτσια στη μέση του διαδρόμου: μόλις τα δείτε το πρωί θα θυμηθείτε την “υποχρέωση” να γυμναστείτε.

-Ανταμείψτε την προσπάθεια που κάνετε

Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαύσει την επιτυχία της προσπάθειας που κάνετε. Ένα γεύμα λίγο πιο “ελεύθερο”, ή ένα μεγάλο επιδόρπιο μια φορά την εβδομάδα μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά για την ψυχολογία σας.