ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλάτι: 5 τρόποι να το μειώσουμε

Γνωρίζουμε πως τοαλάτι δεν κάνει καλό στον οργανισμό, καθώς προκαλεί υπέρταση, καρδιαγγειακέςνόσους και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου τουστομάχου και νεφρικών παθήσεων. 

Αλάτι: 5 τρόποι να το μειώσουμε

Γνωρίζουμε πως τοαλάτι δεν κάνει καλό στον οργανισμό, καθώς προκαλεί υπέρταση, καρδιαγγειακέςνόσους και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου τουστομάχου και νεφρικών παθήσεων.

Το αλάτι βλάπτει επίσηςτα οστά. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ιάπωνες ερευνητές υποδεικνύει ότι ηυπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες μετάτην εμμηνόπαυση, ασχέτως της οστικής πυκνότητας. Οι γυναίκες μεγαλύτερηςηλικίας που είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα νατρίου στη διατροφή τους είχαν4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάταγμα.

Μια άλλη μελέτηπου πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ και του Γέιλ έδειξε πως η υπερκατανάλωσηαλατιού μπορεί να ενεργοποιήσει τα επιθετικά κύτταρα που πυροδοτούν αυτοάνοσεςασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ψωρίαση.

Πώς μπορούμε όμωςνα μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;

Το αλάτιβρίσκεται παντού, ειδικότερα στα επεξεργασμένα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι διατροφολόγοιπιστεύουν πως η καλύτερη πρακτική είναι να αλλάξουμε σταδιακά τις διατροφικές μαςσυνήθειες. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ώστε να περιορίσετε το αλάτι στηδιατροφή σας.

1. Προσοχή στα δημητριακά

Τα δημητριακάολικής άλεσης είναι εξαιρετικά υγιεινά για τον οργανισμό, ωστόσο πολλά είδη περιέχουνέως και 150 mg (ή καιπερισσότερο) νάτριο ανά μερίδα.

Προτιμήστε τηβρώμη αντί για τα δημητριακά. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκαμούρα. Έτσι, θα ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα γεύμα χωρίς καθόλου νάτριο.

2. Απλοποιήστε το βράσιμο

Όταν βράζουμε ταμακαρόνια, συνηθίζουμε να προσθέτουμε αλάτι στο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμενα κολλήσουν τα μακαρόνια. Μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς τοπεριττό νάτριο ανακατεύοντας τα μακαρόνια ή προσθέτοντας λίγες σταγόνες φρέσκολεμόνι στο νερό. Προτιμήστε τις σπιτικές σάλτσες σε αντίθεση με αυτές τουεμπορίου, οι οποίες περιέχουν επιπρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.

3. Αποφύγετε την πίτσα

Δύο κομμάτιαπίτσα μπορεί να περιέχουν έως και 1.280 mg αλάτι, ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν. Εάν δεν μπορείτενα τη βγάλετε από το διατροφικό σας πρόγραμμα, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να τηφτιάξετε στο σπίτι με αγνά υλικά.

4. Χρησιμοποιήστε χοντρό αλάτι

Εάναντικαταστήσετε το απλό μαγειρικό αλάτι με χοντρό αλάτι, αυτομάτως μειώνεταικατά 20% η περιεκτικότητα νατρίου στο γεύμα σας. Η ποσότητα του νατρίουαναλογικά με τον όγκο είναι μικρότερο λόγω του σχήματος και της υφής του χοντρούαλατιού.

5. Προσοχή στο κοτόπουλο

Το κοτόπουλο καιη γαλοπούλα είναι θεωρητικά πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας. Ωστόσο, πολλοίκτηνοτρόφοι εγχέουν στα πουλερικά διάλυμα αλατόνερου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας.Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η γεύση και αυξάνεται το βάρος του κρέατος. Θα πρέπεινα διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε το περιττόαλάτι.