ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μην πετάτε τις φλούδες! Έχουν τις περισσότερες βιταμίνες

Τα θρεπτικά συστατικά ενός φρούτου ή ενός λαχανικού, βρίσκονται στη φλούδα του. Το ήξεραν αυτό οι παλαιότεροι, αλλά τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί φοβόμαστε τα φυτοφάρμακα. Ωστόσο, οι φλούδες κρατάνε όλη την ουσία.
Μην πετάτε τις φλούδες! Έχουν τις περισσότερες βιταμίνες

Τα θρεπτικά συστατικά ενός φρούτου ή ενός λαχανικού,βρίσκονται στη φλούδα του. Το ήξεραν αυτό οι παλαιότεροι, αλλά τα τελευταίαχρόνια συνηθίζουμε να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί φοβόμαστετα φυτοφάρμακα. Ωστόσο, οι φλούδες κρατάνε όλη την ουσία.

Πορτοκάλι: Η φλούδα του πορτοκαλιού έχει 4 φορές περσσότερεςφυτικές ίνες από τις φέτες πορτοκαλιού και είναι πλούσια σε σε φλαβονοειδή ταοποία διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδειςιδιότητες.

Βέβαια, τη φλούδα του πορτοκαλιού είναι δύσκολο να τη φάμε,αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα της και να το προσθέσουμε στομαγείρεμα των λαχανικών.


Λεμόνι: Το ίδιο ισχύει και για το λεμόνι. Απλά προσέξτε ναμην είναι κερωμένο. Το ξύσμα λεμονιού πρέπει να προέρχεται από ακέρωτο λεμόνι,για να μην έχει τις επιβαρυντικές ουσίες του κερώματος.

Καρπούζι: Μπορεί τη φλούδα να την τρώνε τα …γαιδούρια, καιοι λάτρεις αυτού του ακλοκαιρινού φρούτου να επιλε΄γουν την καρδιά τουκαρπουζιού, ωστόσ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο άσπρο μέρος ανάμεσα στηφλούδα και την κόκκινη σάρκα, βρίσκεται η κιτρουλίνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύπου δρα ευεργετικά στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Σέλερι: Τα φύλλα του έχουν 5 φορές περισσότερο μαγνήσιο καιασβέστιο από τα κοτσάνια του, είναιπλούσια σε βιταμίνη C, καθώς και σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδειςουσίες.

Μπρόκολο: Τα φύλλα του είναι και αυτά πολύτιμα, όπως οανθός, αφού αποτελούν πηγή βιταμίνης Α.

Κρεμμύδι: Το δέρμα του κρεμμυδιού έχει περισσότερααντιοξειδωτικά από το ίδιο το κρεμμύδι, καθώς περιέχει μεγαλύτερες ποσότητεςκερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης