ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αλκοόλ μας ωθεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων

Μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία δείχνει ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από τριών ποτηριών κρασί μπορεί να «σπρώξει» το άτομο να ξεπεράσει το
Το αλκοόλ μας ωθεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων

Μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία δείχνει ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από τριών ποτηριών κρασί μπορεί να «σπρώξει» το άτομο να ξεπεράσει το όριο ασφαλείας του ως προς το σύνολο των καταναλισκόμενων θερμίδων, δηλαδή να καταναλώσει περίπου 6.300 επιπλέον θερμίδες τις επόμενες 24 ώρες.

Οι επιπλέον αυτές θερμίδες, μάλιστα, είναι δυνατόν να συντελέσουν στην αύξηση του σωματικού βάρους κατά 900 γραμμάρια σε μια εβδομάδα.

Σύμφωνε με τις απαντήσεις 2.042 ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 51% εξ αυτών δήλωσαν ότι, όταν ξεπερνούσαν το όριο των τριών ποτηριών κρασί, συνήθιζαν να κάνουν και διατροφικές ατασθαλίες την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το 50% αυτών που το αλκοόλ επηρέαζε τις διατροφικές επιλογές τους ακύρωναν την επόμενη ημέρα οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, επιλέγοντας να δουν τηλεόραση και να αναζητήσουν στα κοινωνικά δίκτυα «γιατροσόφια» για το hangover, καταναλώνοντας παράλληλα επιπλέον 2.051 θερμίδες.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το προηγούμενο βράδυ είχαν καταναλώσει περίπου επιπλέον 2.829 θερμίδες από τροφές και 1.476 επιπλέον θερμίδες από το ποτό!

«Τα άτομα που είχαν πιει αλκοόλ έτειναν να τρώμε με γρηγορότερο ρυθμό και για περισσότερη ώρα. Το αλκοόλ κάνει το φαγητό ακόμη πιο ευχάριστη διαδικασία. Μάλιστα, οι τροφές έχουν ωραιότερη γεύση και το άτομο αισθάνεται ακόμη καλύτερα, απ’ ότι συνήθως», σημειώνει η επικεφαλής διατροφολογός και ερευνήτρια, Δρ Τζακουιν Λαβέν.

«Η δημοσκόπηση είναι μεν ενδιαφέρουσα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για επιστημονική μελέτη. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, πόσο μάλλον όταν μια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την σχέση μεταξύ αλκοόλ και παχυσαρκίας», εξηγεί από την πλευρά της η Μπρίτζετ Μπένελαμ, διατροφολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής.