ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές vs τσάι: ποιό ρόφημα έχει τα πιο πολλά αντιοξειδωτικά;

Ο καφές και το τσάι είναι τα δύο καφεϊνούχα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καθώς έχουν εκατομμύρια πιστούς οπαδούς. Ωστόσο, ποιες είναι οι διαφορές τους εκτός απ' τη γεύση;

Καφές vs τσάι: ποιό ρόφημα έχει τα πιο πολλά αντιοξειδωτικά;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι και τα δύο περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας. Ωστόσο, ο καφές φαίνεται να υπερτερεί στην ποσότητα αυτών:

Ρόφημα

Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)

Στιγμιαίος καφές

140

Πράσινο τσάι

120

Μαύρο τσάι

72

Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Επιπρόσθετα, ο καφές αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες, χλωρογενικό & καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη) στη δυτική διατροφή και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Scranton.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μελέτης Joe Vinson αναφέρει ότι « οι Αμερικανοί παίρνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ τους από οποιαδήποτε άλλη διατροφική πηγή (π.χ. φρούτα, λαχανικά)». Αυτή η διαπίστωση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση του ντεκαφεϊνέ.
Επιπρόσθετα, για την τρέχουσα μελέτη, ο Vinson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε πάνω από 100 διαφορετικά είδη τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, έλαια και συνηθισμένα ροφήματα (π.χ. τσάι). Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα ήδη υπάρχοντα στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σχετικά με τη συμβολή του κάθε είδους τροφίμου στην μέση ημερήσια κατά κεφαλήν αντιοξειδωτική πρόσληψη των Αμερικάνων. Έτσι, προέκυψε ότι ο καφές βρίσκεται στην υψηλότερη θέση ανάμεσα στα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σοκολάτα, ξηροί καρποί) και στα ροφήματα (τσάι, κακάο), όσον αφορά στη συμβολή του στην ταυτόχρονη πρόσληψη 2 διαφορετικών ειδών αντιοξειδωτικών. Πιθανότατα, κάτι τέτοιο οφείλεται στην ποσότητα κατανάλωσης και στο ποσοστό απορρόφησης των αντιοξειδωτικών του καφέ.

Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν όλοι οι καφέδες έχουν την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας των κόκκων καφέ, διαφοροποιεί και την ποσότητα των εμπεριεχόμενων ουσιών. Καλή πρόταση αποτελούν ο ελληνικός και ο στιγμιαίος καφές, χάρη στη φυτική τους προέλευση από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, όπου ακολουθείται η φυσική διαδικασία: δέντρο, συλλογή, καβούρδισμα, άλεση. Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε το δίλημμα «καφές ή τσάι», απαντάμε ότι από «θρεπτικής πλευράς» και τα δύο ροφήματα περιέχουν μία σειρά από διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών που το καθένα ασκεί σημαντική προστατευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, φαίνεται να παρατηρείται μία υπεροχή του ελληνικού ή στιγμιαίου καφέ, όσον αφορά στη συνολική περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Με την συνεργασία της Βαλασίας Τοκμακίδου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκης,, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr,

www.activekids.gr, www.care24.gr.