ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά, μην τους λέτε να τρώνε υγιεινά!

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, το να λένε οι γονείς στα παιδιά ότι πρέπει να φάνε κάτι επειδή κάνει καλό στην υγεία τους, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και να κάνει τα παιδιά να νιώσουν αποστροφή για την τροφή αυτή.

Αν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά, μην τους λέτε να τρώνε υγιεινά!

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες διάβασαν σε ομάδα παιδιών ηλικίας από 3 έως 5 ετών μια ιστορία σχετικά με ένα κορίτσι που έτρωγε ένα υγιεινό σνακ από καρότα.

Δύο εκδοχές της ίδιας ιστορίας εξιστορήθηκαν σε ξεχωριστές ομάδες των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στα παιδιά της πρώτης ομάδας, οι ερευνητές είπαν ότι το σνακ αυτό έκανε το κορίτσι της ιστορίας πιο δυνατό και το βοήθησε να μάθει να μετράει. Σε εκείνα της δεύτερης ομάδας, οι ερευνητές δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την επίδραση του υγιεινού σνακ στην ηρωίδα της ιστορίας.

Στη συνέχεια προσέφεραν σε όλα τα παιδιά ένα παρόμοιο σνακ. Διαπιστώθηκε ότι εκείνα τα παιδιά που δεν είχαν λάβει κανένα επιπλέον μήνυμα/σχόλιο για το συγκεκριμένο υγιεινό σνακ, κατανάλωσαν περισσότερο από αυτό.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πληροφορία ότι μια τροφή είναι υγιεινή, κάνει τα παιδιά να θεωρήσουν αυτόματα ότι έχει και άσχημη γεύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι καλύτερο να σερβίρουν ο γονείς την κατάλληλη τροφή στα παιδιά τους, χωρίς να κάνουν κάποιο επιπλέον σχόλιο για τις ευεργετικές της ιδιότητες για την υγεία τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Consumer Research.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος, άσθμα και διαβήτης δεν αντιστέκονται σε αυτό το πράσινο λαχανικό

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Μάθετε ποιες είναι και εντάξτε τις στο διατροφολόγιό σας

Δίαιτα: Γιατί τα κιλά που χάνουμε επιστρέφουν τελικά ξανά

Δίαιτα με πράσινο καφέ: Γιατί χάνουμε πιο εύκολα κιλά