ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σαλμονέλα: Πώς θα προστατευτείτε από επικίνδυνη δηλητηρίαση

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα οφείλεται στο βακτήριο "Salmonella enterica". Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυτού του βακτηρίου, αλλά η σαλμονέλα "Typhimurium" και η σαλμονέλα του είδους "Enteritidis" είναι οι πιο κοινοί στους ανθρώπους.

Σαλμονέλα: Πώς θα προστατευτείτε από επικίνδυνη δηλητηρίαση

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα είναι πιο συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του έτους. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο της σαλμονέλας, καθώς και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πουλερικά και αυγά

getty rm photo of baby chicken

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, αν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ζωικά προϊόντα, λόγω της επαφής με τα περιττώματα των ζώων. Στα κοτόπουλα, η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα αυγά πριν καν δημιουργηθεί το κέλυφός τους, έτσι, ακόμη και καθαρά, φρέσκα αυγά, μπορεί να φιλοξενούν σαλμονέλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πυρετό και διάρροια 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στο βακτήριο. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες.

Πως θα προστατευθείτε: Μην τρώτε ποτέ ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά. Μαγειρεύετε τα πουλερικά καλά, σε υψηλή θερμοκρασία. Να κρατάτε πάντα τα ωμά πουλερικά χωριστά από τα μαγειρεμένα πουλερικά και άλλα τρόφιμα.

Φρέσκα προϊόντα

getty rf photo of green chili pepper

Σαλμονέλα δεν μπορεί να κολλήσει κανείς μόνο από τα πουλερικά, αλλά και από τα φρέσκα λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα κρούσματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα καταγράφονται από κατανάλωση φρέσκων λαχανικών, όπως τομάτες, καυτερές πιπεριές, πράσινα λαχανικά και άλλα. Οι λοιμώξεις σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των ευπαθών ηλικιωμένων ατόμων.

Πως θα προστατευθείτε: Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρέσκα προϊόντα και να τα διατηρείτε πάντα στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.

Επεξεργασμένες τροφές

webmd rf photo of peanut butter

Τα chips, τα κράκερ, η σούπα, το φυστικοβούτυρο, ακόμα και τα κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για μόλυνση από σαλμονέλα. Μια επιδημία σαλμονέλας συνδέθηκε πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ με το φυστικοβούτυρο και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα που γίνονται από φιστίκια, όπως είναι τα μπισκότα και οι μπάρες δημητριακών. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, το βακτήριο της σαλμονέλας που υπάρχει σε κάποια μονάδα μεταποίησης τροφών μπορεί να μολύνει πολλά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ανακληθούν.

Πως θα προστατευθείτε: Ποτέ μην καταναλώνετε ένα προϊόν που έχει ανακληθεί. Επιστρέψτε το αμέσως στο κατάστημα ή πετάξτε το. Αν θερμαίνετε τις τροφές στους 73 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε σκοτώσει το βακτήριο της σαλμονέλας.

Διαβάστε επίσης:

Το μπαχαρικό που σώζει από την τροφική δηλητηρίαση

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας από τον καναπέ του σπιτιού σας

Διακοπές: Τι πρέπει να προσέχετε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Ποιες τροφές πρέπει να προσέχετε για να μην πάθετε δηλητηρίαση