ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι μύκητες και όμως μας βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή η τροφή ανήκει στα λαχανικά, η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για φυτό με την τεχνική έννοια του όρου, αλλά ανήκει στην οικογένεια των μυκητών.

Είναι μύκητες και όμως μας βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ο λόγος γίνεται φυσικά για τα μανιτάρια. Είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους διατροφολόγους ότι το κλειδί για την πρόσληψη αρκετών βιταμινών και ανόργανων συστατικών στη διατροφή είναι να καταναλώνουμε μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, αυτή η φιλοσοφία τείνει να αφήνει τα μανιτάρια "εκτός κάδρου". Σε πολλές περιπτώσεις, εάν μια τροφή στερείται χρώματος, δεν διαθέτει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα μανιτάρια -τα οποία είναι συνήθως λευκά ή γκρι- είναι η απόδειξη για το ακριβώς αντίθετο.

Θρεπτικά συστατικά

Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λίπος, χοληστερόλη και θερμίδες και συχνά χαρακτηρίζονται ως "λειτουργικά τρόφιμα". Βοηθούν επίσης στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες όπως η χιτίνη και οι β-γλυκάνες (πολυσακχαρίτες).

Μια κούπα ωμών μανιταριών περιέχει:

15 θερμίδες

0 γραμμάρια λίπους

2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης

2,3 γραμμάρια υδατανθράκων

0,7 γραμμάρια ινών

1,4 γραμμάρια ζάχαρης

Ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Αναρίθμητες έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφών που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο, όπως τα μανιτάρια, μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών, στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση του σωματικού βάρους.

Δείτε σε τι άλλο μας βοηθούν τα μανιτάρια:

Καρκίνος

Τα μανιτάρια περιέχουν εξίσου υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα με τα καρότα, τις τομάτες, τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τις κολοκύθες, τα πράσινα φασόλια, και τα κολοκυθάκια.

Επίσης, το σελήνιο που περιέχουν τα μανιτάρια είναι ένα ιχνοστοιχείο που δεν το βρίσκουμε στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και βοηθάει στην αποτοξίνωση χημικών ενώσεων που προκαλούν καρκίνο. Επιπλέον, το σελήνιο προλαμβάνει τη φλεγμονή και μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Η βιταμίνη D στα μανιτάρια έχει επίσης αποδειχτεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με τη συμβολή της στη ρύθμιση του κύκλου της κυτταρικής ανάπτυξης. Το φολικό οξύ στα μανιτάρια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη σύνθεση και την επισκευή του DNA, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων από μεταλλάξεις στο DNA.

Διαβήτης

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιπιδίων και ινσουλίνης.

Καρδιακή υγεία

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχουν τα μανιτάρια συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία. Το κάλιο και το νάτριο συνεργάζονται ιδανικά για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μανιταριών, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθάει στη μείωση της πίεσης του αίματος και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά, μην τους λέτε να τρώνε υγιεινά!

Κάνετε δίαιτα; Απολαύστε 4 smoothies με λιγότερες από 300 θερμίδες

Καρκίνος, άσθμα και διαβήτης δεν αντιστέκονται σε αυτό το πράσινο λαχανικό

Δίαιτα: Γιατί τα κιλά που χάνουμε επιστρέφουν τελικά ξανά