ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Μην τρώτε μετά τις 8 το βράδυ». Ο μύθος καταρρίπτεται!

Έχει περάσει πια στο dna μας ότι αν τρώμε μετά τις 8-9 το βράδυ, τότε κάθε τι που καταναλώνουμε γίνεται αυτομάτως λίπος.

«Μην τρώτε μετά τις 8 το βράδυ». Ο μύθος καταρρίπτεται!

Πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο διατροφικό μύθο, που ακολουθούν πιστά όσοι προσέχουν με ευλάβεια τη σιλουέτα τους.

Η ώρα που θα φάει κάποιος, δεν έχει σημασία, αλλά η καθημερινή συνολική πρόσληψη θερμίδων. Το τελευταίο μας γεύμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, τα τρόφιμα που καταναλώνονται τη νύχτα, αυτόματα αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό το γεγονός παρέχει ένα καλό κίνητρο για να σταματήσετε να τρώτε, αφού δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος, είναι να παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων σας όλη την ημέρα, χωρίς να υπερβαίνει το σύνολο των θερμίδων που είναι ιδανικό για εσάς.

Η έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι πολλές γυναίκες καταναλώνουν το μισό από το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων τους κατά τη διάρκεια ή μετά το δείπνο λόγω άγχους, το οποίο παίζει τεράστιο ρόλο στη διατροφή.

Λάβετε υπόψη ότι η κατανάλωση των λανθασμένων τροφίμων ειδικά τις νυχτερινές ώρες , δηλαδή των τροφίμων με πολύ αυξημένες θερμίδες και λιπαρά, μπορεί να επηρεάσει την πέψη, κάνοντας σας να υπολειτουργείτε πηγαίνοντας στο κρεβάτι.

Ο αρκετός ύπνος μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια την αύξηση πρόσληψης περισσότερης τροφής κυρίως την επόμενη μέρα για να αναπληρώσετε τη χαμηλή ενέργεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν να τρώτε περισσότερες θερμίδες νωρίτερα μέσα στην ημέρα με το μεγαλύτερο γεύμα σας να είναι στο μεσημεριανό γεύμα, ενώ στη συνέχεια, να τρώτε ένα ελαφρύ δείπνο.

Αλλά αν γνωρίζετε ότι θέλετε να τρώτε ένα μικρό γλυκό μετά το βραδινό, καλό είναι να υπάρχει άλλο ένα γεύμα μετά, το οποίο να κυμαίνεται από 150 έως 200 θερμίδες , τουλάχιστον δυο ώρες πριν τον ύπνο. Μια κατάλληλη επιλογή είναι το γιαούρτι με διάφορες επιλογές συνοδευτικές όπως μέλι, μαρμελάδα κλπ.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
logodiatrofis.gr