ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κρασί κάνει καλό μόνο όταν συνδυάζεται με άσκηση

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, όταν το κρασί καταναλώνεται με μέτρο προστατεύει όχι μόνο την καρδιά, αλλά και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το κρασί κάνει καλό μόνο όταν συνδυάζεται με άσκηση

Μάλιστα, καταδεικνύει ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα για τα άτομα που ασκούνται και όχι όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη μακρόχρονη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη, που συνέκρινε τις επιπτώσεις τόσο του κόκκινου, όσο και του λευκού κρασιού, σε συγκεκριμένους δείκτες της αρτηριοσκλήρυνσης (όπως η χοληστερόλη), μεταξύ ανθρώπων με χαμηλό έως μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι Τσέχοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Παλάκι Μίλος Ταμπόρσκι, μελέτησαν επί ένα έτος 146 ανθρώπους, οι οποίοι κλήθηκαν να πίνουν είτε το ίδιο κόκκινο κρασί (Πινό Νουάρ), είτε το ίδιο λευκό (Σαρντονέ-Πινό).

Η κατανάλωση ήταν μέτρια, δηλαδή 0,2 λίτρα για τις γυναίκες και 0,3 λίτρα για τους άνδρες ημερησίως, το πολύ επί πέντε μέρες της εβδομάδας.

Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, άρχισαν να συσσωρεύονται ενδείξεις ότι το κρασί μπορεί να δράσει προστατευτικά για την καρδιά.

Η νέα έρευνα, όμως, κατέληξε στο ότι το όφελος είναι μεν υπαρκτό, αλλά όχι για όλους ανεξαίρετα.

«Βρήκαμε ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο προστατεύει κατά βάση τους ανθρώπους που ασκούνται σωματικά. Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί φαίνονται να έχουν την ίδια επίπτωση», δήλωσε ο Ταμπόρσκι.