ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλο να προτιμά υγιεινές τροφές

Νέα αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να «συνηθίσει» να αγαπά την υγιεινή διατροφή και να την προτιμά από το πρόχειρο φαγητό.

Μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλο να προτιμά υγιεινές τροφές

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο εθισμός στο φαγητό είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση, ακόμη κι αν έχει παγιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μελέτησαν το κέντρο του εθισμού στον εγκέφαλο μια μικρής ομάδας ανδρών και γυναικών και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν αυξημένη επιθυμία για υγιεινές τροφές με λίγες θερμίδες.

Η καθηγήτρια Σούζαν Ρόμπερτς, μία εκ των βασικών συντακτών της μελέτης, δηλώνει πως η αγάπη για τις τηγανητές πατάτες και η αποστροφή προς τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μια συνήθεια που διαμορφώνεται με τον καιρό, ως ανταπόκριση στις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο εθισμός στην ανθυγιεινή διατροφή αντιμετωπίζεται δύσκολα, όμως η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition & Diabetes υποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να «μάθει» να αγαπά τις υγιεινές τροφές.

Οι ερευνητές μελέτησαν την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τον εθισμό και το αίσθημα της ανταμοιβής σε 13 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, εκ των οποίων οι οκτώ συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Το πρόγραμμα εστίαζε στη μεταβολή των διατροφικών προτιμήσεων, συνιστώντας μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αλλά με λίγους υδατάνθρακες. Η πρόσληψη θερμίδων ήταν επαρκής ώστε οι συμμετέχοντες να μην κατακλύζονται από το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες, καθώς τότε έχουμε την τάση να επιλέγουμε ανθυγιεινές τροφές. Η δοκιμή είχε διάρκεια έξι μήνες.

Με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους παρουσίασαν μεταβολές στο κέντρο της ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Όταν οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες μια σειρά από φωτογραφίες διαφορετικών τροφών, οι πιο υγιεινές και αυτές με τις λιγότερες θερμίδες ήταν και αυτές που πυροδότησαν πιο έντονη εγκεφαλική αντίδραση. Αυτό υποδεικνύει την έντονη επιθυμία για τέτοιου είδους τροφές. Παράλληλα, το κέντρο της ανταμοιβής ανταποκρινόταν λιγότερο σε ανθυγιεινές τροφές.