ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σοκολάτα ΔΕΝ ανεβάζει τη διάθεση, λένε τώρα οι επιστήμονες

Οι τροφές και ειδικά η σοκολάτα δεν φαίνεται ότι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή αγχωμένοι.

Η σοκολάτα ΔΕΝ ανεβάζει τη διάθεση, λένε τώρα οι επιστήμονες

Αμερικανοί επιστήμονες καταρρίπτουν την άποψη ότι ορισμένες τροφές μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή μας και υποστηρίζουν ότι καμία τροφή δεν έχει αυτή τη δύναμη.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εξέτασαν μια ομάδα εθελοντών, από τους οποίους οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το αγαπημένο τους σνακ ή φαγητό έδιωχνε την κακή διάθεση.

Οι επιστήμονες έδειξαν στους εθελοντές αποσπάσματα από ταινίες που ήταν δυνατόν να προκαλέσουν συναισθήματα φόβου, θυμού, λύπης ή άγχους. Στη συνέχεια οι μισοί εθελοντές κατανάλωσαν την τροφή που εκείνοι θεωρούσαν ότι τους ανακουφίζει ενώ οι υπόλοιποι κατανάλωσαν άλλες τροφές ή τίποτα.

Οι περισσότεροι από την πρώτη ομάδα διάλεξαν τη σοκολάτα, γνωστή για την ιδιότητά της να προκαλεί θετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές όμως δεν διαπίστωσαν διαφορές στα ορμονικά επίπεδα των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από το αν κατανάλωσαν κάποια αγαπημένη τροφή ή όχι.

Σύμφωνα με την American Psychological Association, αν οι άνθρωποι δεν έχουν τη δικαιολογία να καταναλώνουν τροφές με πολλές θερμίδες ή πολλά λιπαρά, τότε μπορεί να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες και να εστιάζουν σε άλλες μεθόδους βελτίωσης της διάθεσης.

Διαβάστε επίσης

Δέκα λόγοι υγείας για να φάτε περισσότερη σοκολάτα

Πώς να επιλέγετε την πιο υγιεινή σοκολάτα!