ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς πλένονται σωστά φρούτα και λαχανικά

Οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία μας από το ανεπαρκές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων είναι μεγάλοι.

Πώς πλένονται σωστά φρούτα και λαχανικά

Πρόκειται για τροφές που τις περισσότερες φορές τις καταναλώνουμε ωμές και αυτό σημαίνει ότι αν δεν τις πλύνουμε καλά μπορεί να έχουν στα φύλλα και την σάρκα τους επικίνδυνα βακτήρια και υπολείμματα χημικών ουσιών.

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν τα καθαρίζετε. Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Είναι λαχανικά με πολλές ρωγμές/ραγάδες όπου τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν καλά. Προτιμήστε να τα μουλιάσετε καλά μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό για δύο λεπτά πριν τα ξεβγάλετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.

Αβοκάντο

Πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τη φλούδα ενός αβοκάντο πριν από την κοπή του, επειδή δεν τρώγεται. Αλλά στην πορώδη φλούδα του αβοκάντο ζουν βλαβερά βακτήρια τα οποία μπορεί να μεταφερθούν και να μολύνουν το μαχαίρι σας, καθώς κόβετε το φρούτο.

Μήλα

Τα κοτσάνια τους αποτελούν "παγίδα" βακτηρίων και βρωμιάς και φτάνουν μέχρι το εσωτερικό του φρούτου. Πάντα να πλένετε με νερό τα δύο μέρη του μήλου αφότου το κόψετε εγκάρσια.

Καυτερές πιπεριές

Θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε καυτερές πιπεριές, ακόμα και όταν τις πλένετε. Τα φυσικά έλαια της πιπεριάς μπορεί να κάψουν το δέρμα και τα μάτια σας.

Μανιτάρια

Δεν χρειάζεται νερό για να καθαρίσετε τα μανιτάρια - ένα στεγνό πινέλο είναι αρκετό για να απομακρύνει τη βρωμιά και τα μικρόβια. Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα βρώμικο μανιτάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό απορροφητικό χαρτί ή να το ξεπλύνετε γρήγορα με κρύο νερό, αλλά προσέξτε να μην αφήσετε το μανιτάρι να απορροφήσει πάρα πολύ νερό. Τα μανιτάρια λειτουργούν σαν σφουγγάρια και δεν θα μαγειρευτούν σωστά αν έχουν απορροφήσει πολύ νερό.

Φρέσκα βότανα

Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα μικρόβια που κρύβονται στα φύλλα τους είναι να τα βουτήξετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και να τα κινήσετε απαλά, ώστε να μην τα καταστρέψετε. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα ελαφρά με μια καθαρή πετσέτα.

Πεπόνι

Ακόμα κι αν η φλούδα του πεπονιού δεν τρώγεται, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό και να καθαρίζεται καλά πριν το φρούτο κοπεί, έτσι ώστε το μαχαίρι να μην μολυνθεί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πεπόνια που έχουν μια υφή "δέρματος". Η βρωμιά και τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν καλά στις ρωγμές της φλούδας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μουλιάστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με κρύο νερό για δύο λεπτά πριν το ξέπλυμα τους κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά ή μικρόβια έχουν παγιδευτεί στα τραχιά τους φύλλα.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορείτε να κάνετε με τα πολύ ώριμα φρούτα

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Γιατί η επιστήμη "υποκλίνεται" στο λάχανο

Τα 4 ασυγχώρητα λάθη που κάνουμε με το ελαιόλαδο