ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι ώρα ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός σύμφωνα με τη χρονοφαρμακολογία

Ανήκετε στους λάτρεις της καφεΐνης; Αν ναι, έχετε αναρωτηθεί ποια ώρα της ημέρας μία κούπα καφέ είναι πιο αποτελεσματική;

Τι ώρα ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός σύμφωνα με τη χρονοφαρμακολογία

Η απάντηση έρχεται από την επιστήμη και πιο συγκεκριμένα από τη χρονοφαρμακολογία. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι, πρόκειται για την επιστήμη που μελετά την αλληλεπίδραση των βιολογικών ρυθμών και τη δράση ενός φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον αντίκτυπο των ουσιών στον οργανισμό μας είναι το φως και η επίδρασή του στον 24ωρο κύκλο των σωματικών λειτουργιών.

Ο νευρολόγος Steven Miller ανέπτυξε, λοιπόν, αξιοποιώντας τις αρχές της χρονοφαρμακολογίας, μία πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία για το ποια είναι η ιδανική ώρα που πρέπει να καταναλώνουμε τον αγαπημένο μας καφέ.

Όπως εξηγεί, λόγω της καφεΐνης, ο καφές έχει ομοιότητες με πολλά φάρμακα ως προς την επίδρασή του και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ο πιο «αποτελεσματικός» καφές της ημέρας είναι αυτός που καταναλώνεται μετά τις 9:30 και έως τις 11:30 το πρωί.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτό το δίωρο έχει διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι χαμηλά στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα η καφεΐνη να αποδίδει τα μέγιστα.

Μάλιστα, νωρίτερα από τις 9, τα επίπεδα είναι υψηλά και ουσιαστικά ο καφές είναι ένα placebo που περισσότερο ψυχολογικά επιδράει.

Διαβάστε επίσης:

Τι να πίνετε μετά το σουβλάκι για να μην παχαίνετε!

Πίτσα VS Σουβλάκι: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;