ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα: Υπολογίστε εύκολα πόσες θερμίδες καίτε καθημερινά!

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια, τη διατήρηση ή την πρόσληψη βάρους. Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε στην πραγματικότητα, πόσες θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά, βάσει των καύσεων του οργανισμού μας;

Δίαιτα: Υπολογίστε εύκολα πόσες θερμίδες καίτε καθημερινά!

Το κλειδί, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, βρίσκεται στη γνώση του βασικού μεταβολισμού μας, το σύνολο της ενέργειας, δηλαδή, που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για να καλύψει πλήρως όλες εκείνες τις λειτουργίες που γίνονται εν αγνοία μας, προκειμένου να διατηρηθούμε στη ζωή.

Πώς θα βρείτε τον βασικό μεταβολισμό σας

Από τους πιο σαφείς και αξιόπιστους τρόπους να υπολογίσετε πόση ενέργεια καταναλώνει καθημερινά το σώμα σας σε θερμίδες είναι οι παρακάτω τύπου. Εφαρμόζονται από την πλειοψηφία των διατροφολόγων στην Ελλάδα και χρησιμοποιούν σταθερούς συντελεστές, οι οποίοι έχουν προκύψει από μακροχρόνιες μελέτες σε μεγάλους πληθυσμούς.

Γυναίκες: B.M. = 655 + (9,6 x B) + (1,8 x Y) - (4,7 x H).

Άνδρες: B.M. = 66 + (13,7 x B) + (5 x Y) - (6,8 x H).

Επεξήγηση συμβόλων:

B.M. = Bασικός Mεταβολισμός, B = Bάρος σε kg, Y = Ύψος σε cm και H = Ηλικία σε χρόνια

Αφού υπολογίσατε τις θερμίδες που δαπανάτε για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού σας, τώρα θα πρέπει να βρείτε την ενέργεια που ξοδεύετε καθημερινά μέσω της φυσικής σας δραστηριότητας, με βάση τους συντελεστές έντασης.

Ανάπαυση: 1,0

Δραστηριότητες σε καθιστή ή όρθια θέση, γραφομηχανή, ράψιμο, σιδέρωμα, μαγείρεμα, παίξιμο μουσικού οργάνου, εργαστηριακή εργασία: 1,5

Bάδισμα σε επίπεδο δρόμο με 4-5 χλμ. ανά ώρα, εργασία σε εστιατόριο, καθάρισμα σπιτιού, ξυλουργική, απασχόληση με παιδιά, εργασία σε γκαράζ, ιστιοπλοΐα: 2,5

Γρήγορο βάδισμα 5,5-6,5 χλμ. ανά ώρα, μεταφορά φορτίου, χορός, σκι, ποδήλατο, τένις, σκάψιμο κήπου: 5,0

Bάδισμα ανηφορικό με φορτίο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, σκάψιμο, ορειβασία: 7,0

Πολλαπλασιάσετε τις ώρες που αφιερώσατε σε κάθε κατηγορία δραστηριότητας με τον αντίστοιχο συντελεστή έντασης δραστηριότητας, αθροίσετε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια διαιρέστε τα με 24 (ώρες ημέρας). Tο αποτέλεσμα αυτής της πράξης αντιπροσωπεύει το δείκτη φυσικής δραστηριότητας για τη συγκεκριμένη μέρα.

Για να βρείτε τέλος, τη συνολική ενέργεια που δαπανήσατε μέσω του βασικού μεταβολισμού σας και της φυσικής σας δραστηριότητας, πολλαπλασιάστε τις θερμίδες του βασικού μεταβολισμού με το δείκτη της φυσικής δραστηριότητας.