ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αλκοόλ ενισχύει τη μνήμη

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, συμβάλλει στην παχυσαρκία και αφυδατώνει τον οργανισμό. Ωστόσο, νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η συνετή κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη μνήμη.

Το αλκοόλ ενισχύει τη μνήμη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών που απολαμβάνουν ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα την ημέρα καταφέρνουν να διατηρήσουν τη μνήμη τους σε καλύτερη φόρμα σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Alzheimer's Disease and Other Dementias αναφέρει πως οι συμμετέχοντες που καταναλώνουν λίγο αλκοόλ καθημερινά διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αναμνήσεις τους και παράλληλα διαθέτουν περισσότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους, την περιοχή που ελέγχει τη μνήμη.

Δοκιμές που είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα σε πειραματόζωα είχαν καταδείξει πως το αλκοόλ βοηθά να αναπτυχθούν περισσότερα νευρικά κύτταρα στον ιππόκαμπο. Η διαπίστωση αυτή εξηγεί πιθανώς το φαινόμενο.

Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μικρή ποσότητα αλκοόλ ενισχύει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που συμμετέχουν σε πολυάριθμες γνωστικές διεργασίες και στην επεξεργασία των πληροφοριών.