ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς τα καρύδια προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου στους άνδρες παγκοσμίως. Η σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του προστάτη έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο πλείστων ερευνών, ειδικά όσον αφορά την πρόσληψη λιπαρών.

Πώς τα καρύδια προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη

Τώρα, μια νέα έρευνα που έγινε σε ποντίκια πειραματόζωα στο πανεπιστήμιο California-Davis έρχεται να δείξει ότι τα καρύδια μπορεί να αποτελέσουν "ασπίδα" στην εμφάνιση και την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Paul Davis, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρύδια μειώνουν το μέγεθος των καρκινικών όγκων στα ποντίκια, αλλά δεν είχε προσδιοριστεί ποτέ μέχρι σήμερα, αν για αυτό ευθύνεται το έλαιο των καρυδιών, η σάρκα τους ή τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν.

Σκοπός της νέας έρευνας ήταν να εντοπιστεί ο λόγος που τα καρύδια προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μείγμα λιπαρών με τα ίδια Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα καρύδια ως το βασικό διατροφικό πρόγραμμα μιας ομάδας ποντικιών.

Στη συνέχεια, ορισμένα από αυτά τα ποντίκια ακολούθησαν πρόσθετη διατροφή με ολόκληρα καρύδια (σάρκα καρυδιού) και ορισμένα άλλα πρόσθετη διατροφή με έλαιο καρυδιού.

Η ανάλυση έδειξε ότι τόσο τα ολόκληρα καρύδια, όσο και το καρυδέλαιο μείωσαν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον ρυθμό μεγέθυνσης των καρκινικών όγκων του προστάτη. Ωστόσο, τα ποντίκια που ακολούθησαν μόνο τη διατροφή με τα λιπαρά (χωρίς πρόσθετα ολόκληρα καρύδια και χωρίς πρόσθετο έλαιο) δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία και χημικές ενώσεις στα καρύδια που κάνουν τη διαφορά και όχι τα Ω-3 λιπαρά οξέα.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έδειξε το ποια ακριβώς από αυτά τα στοιχεία εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα καρύδια ρυθμίζουν και άλλες λειτουργίες του οργανισμού που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, μειώνοντας τον παράγοντα αύξησης της ινσουλίνης IGF-1, μιας ορμόνης που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη και του στήθους.

Επιπλέον, τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό από τη λήψη καρυδιών, στερούν τη χοληστερόλη από τα καρκινικά κύτταρα και έτσι αυτά αναπαράγονται με πιο αργούς ρυθμούς.

Τέλος, η κατανάλωση καρυδιών συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα στην αδιπονεκτίνη και τον παράγοντα PSP94 (καταστολέας όγκων) καθώς και στον δείκτη COX-2. Όλα αυτά είναι δείκτες για μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Medicinal Food.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: 7 μέτρα πρόληψης που πρέπει να πάρει κάθε άντρας

Καρκίνος του προστάτη: Πολλά υποσχόμενη θεραπεία από Βρετανούς επιστήμονες

Το πολύ σεξ προστατεύει τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη

Προσοχή! Ασθένειες και συμπτώματα του προστάτη εκτός από τον καρκίνο