ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η άγνωστη σύνδεση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών με τη μείωση της μνήμης

Οι άντρες που είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών και οι οποίοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, έχουν μειωμένες επιδόσεις στην μνήμη, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η άγνωστη σύνδεση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών με τη μείωση της μνήμης

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.000 υγιών αντρών αυτής της ηλικίας που κατανάλωναν μέσω της διατροφής τους διαφορετικές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών (trans λιπαρά). Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά είχαν τις χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης.

Αυτά τα τεστ αφορούσαν την επίδειξη μια σειράς καρτών με λέξεις. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βρουν πόσες από τις λέξεις που εμφανίζονταν μπροστά τους είχαν προηγουμένως ξαναεμφανιστεί και πόσες ήταν νέες λέξεις.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι για κάθε 1 επιπλέον γραμμάριο ακόρεστων λιπαρών την ημέρα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανακαλέσουν από μνήμης 0,76 λιγότερες λέξεις. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα άτομα με τη μεγάλη κατανάλωση σε trans λιπαρά, έπαιρναν περίπου 15 γραμμάρια τέτοιων λιπαρών ημερησίως, η προαναφερθείσα πτώση στην ικανότητα μνήμης είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Κάθε 1 γραμμάριο επιπλέον trans λιπαρών συνδέθηκε με 11-12 λιγότερες λέξεις στο τεστ ή πτώση της τάξης του 10% στην ικανότητα μνήμης των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απώλεια της μνήμης οφείλεται στην επίδραση των trans λιπαρών στα κύτταρα, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος προς τα πιο σημαντικά μέρη του εγκεφάλου. Η επίδρασή τους συνδέεται, επίσης, με ένα υψηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι/καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών και να αναζητούν τη λέξη "υδρογονωμένα έλαια" (hydrogenated oils), ή τη λέξη μαργαρίνη (margarine) και να αποφεύγουν αυτές τις τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά που έγινε στο Σικάγο των ΗΠΑ και τα αποτελέσματά της θεωρούνται "προκαταρκτικά", έως ότου δημοσιευθούν επισήμως σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Καλά λιπαρά για καλά γεράματα

Τα απαιτητικά επαγγέλματα ενισχύουν τη μνήμη

Δείτε ποιο είναι το μπαχαρικό που προστατεύει από την άνοια

Τρεις μοναδικές μέθοδοι για καλύτερη μνήμη