ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τις επιπτώσεις της υψηλής σε λιπαρά διατροφής

Ερευνητές από το Τμήμα Θρεπτικών Επιστημών και Τοξικολογίας του πανεπιστημίου California-Berkeley των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι ο χυμός από το γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τις επιπτώσεις της υψηλής σε λιπαρά διατροφής

Ο επικεφαλής της έρευνας, Joseph Napoli και οι συνεργάτες του επισημαίνουν, ότι ελάχιστες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει στις επιπτώσεις του χυμού του γκρέιπφρουτ στον μεταβολισμό του ανθρώπου, μέσα από ελεγχόμενα πειράματα εργαστηριακού επιπέδου.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση του συγκεκριμένου χυμού σε ποντίκια πειραματόζωα, στα οποία χορήγησαν τον χυμό σε διαφορετικές συγκεντρώσεις μέσα στο νερό το οποίο έπιναν, ενώ ακολουθούσαν μία διατροφή με πολλά λιπαρά επί 100 ημέρες. Στον χυμό είχε προστεθεί σακχαρίνη για να τον κάνει πιο γλυκό και ευχάριστο στα ποντίκια, αφού από μόνος του είναι ως γνωστός πικρός.

Σε άλλη ομάδα ποντικιών χορηγήθηκε απλό νερό, επίσης με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών (γλυκόζη) για να έχει την ίδια θερμιδική αξία με το νερό με γκρέιπφρουτ και σακχαρίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ποντίκια που έπιναν το νερό με τον χυμό γκρέιπφρουτ αύξησαν το βάρος κατά 18% λιγότερο σε σχέση με εκείνα που έπιναν το νερό με γλυκόζη.

Επίσης εμφάνισαν 13-17% μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους και πάνω από 3 φορές λιγότερη ινσουλίνη.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επίδραση σε ποντίκια που ακολουθούσαν ισορροπημένη διατροφή, αν και ακόμα και αυτά είχαν 2 φορές μειωμένη ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν εν συνεχεία επισταμένως την επίδραση μιας συγκεκριμένης ουσίας στο γκρέιπφρουτ, της ναριγίνης (narigin). Συγκρίνοντάς τη με την ουσία μετφορμίνη (metformin) η οποία περιέχεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα για τα άτομα με διαβήτη τύπου-2, διαπίστωσαν ότι η ναριγίνη μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όσο και η μετφορμίνη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Διαβάστε επίσης:

Ζάχαρη vs. αλάτι: Τι είναι χειρότερο για την υπέρταση;

Επιστήμονες έφτιαξαν ουσία που προκαλεί αίσθημα κορεσμού

Ηλεκτρολύτες: Τι είναι και πώς θα τους αναπληρώσετε

Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολογίας: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δίαιτες