ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές ενάντια στον καρκίνο του ενδομητρίου

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention καταδεικνύει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου.

Καφές ενάντια στον καρκίνο του ενδομητρίου

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερες από 2.800 γυναίκες που είχαν λάβει διάγνωση για καρκίνο του ενδομητρίου, αξιολογώντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκινικές αλλοιώσεις στα τοιχώματα της μήτρας, σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

«Τα αποτελέσματα αυτά δεν μας εκπλήσσουν, καθώς επιβεβαιώνουν τα ευρήματα παλαιότερων μελετών», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Melissa Merritt, από το Imperial College του Λονδίνου.

Η Merritt και οι συνεργάτες της διερεύνησαν την πιθανή προστατευτική δράση 84 τροφών και θρεπτικών συστατικών όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου. Δεν βρέθηκε κάποια σταθερή συσχέτιση μεταξύ άλλων διατροφικών στοιχείων, πλην του καφέ, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ καφέ και καρκίνου του ενδομητρίου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμβολή του απολαυστικού ροφήματος μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από την επίδραση του καφέ στο ορμονικό σύστημα, καθώς μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εάν ανατραπεί η ισορροπία οιστρογόνων-προγεστερόνης, με τα επίπεδα των οιστρογόνων να υπερτερούν σημαντικά, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου.

Μία ακόμη πιθανή εξήγηση αφορά στην υψηλή περιεκτικότητα του καφέ σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν την καταστροφή των κυττάρων.

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό, ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη
Ποια όργανα του σώματος ωφελεί ο καφές (γράφημα)