ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρεντερίτιδα από κοτόπουλο: Τι πρέπει να προσέξετε

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα είδη κρέατος, καθώς είναι εύκολο στην παρασκευή, δεν μας φορτώνει με πολλά λιπαρά και μας παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών.

Γαστρεντερίτιδα από κοτόπουλο: Τι πρέπει να προσέξετε

Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το μαγειρεύουμε, καθώς είναι ένα τρόφιμο που συχνά «φιλοξενεί» το καµπυλοβακτηρίδιο, το οποίο ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το καµπυλοβακτηρίδιο είναι μια ομάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήματος που προκαλούν γαστρεντερίτιδα σε ανθρώπους και ζώα. Στον άνθρωπο, γαστρεντερίτιδα προκαλεί κυρίως το Campylobacter jejuni (ποσοστό 99%). Το Campylobacter jejuni αναπτύσσεται καλύτερα στη θερμοκρασία σώματος των πουλιών, τα οποία φέρουν το μικρόβιο χωρίς να νοσούν.

Στον άνθρωπο, η λοίμωξη από το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, τάση προς έμετο, πόνο στην κοιλιά και πυρετό. Αν και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός μίας εβδομάδας, σε ποσοστό περίπου 20% των περιπτώσεων η λοίμωξη επιμένει για περισσότερες ημέρες.

Μπορούμε να προστατευθούμε από τη λοίμωξη εάν τηρούμε τους βασικούς κανόνες προετοιμασίας του κοτόπουλου.

- Προσοχή στο χειρισμό του ωμού κοτόπουλου – Δεν αφήνουμε το ωμό κοτόπουλο να έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα (είτε άμεσα είτε χρησιμοποιώντας κοινή πλάκα κοπής για κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα) και πλένουμε άμεσα τα χέρια μας και κάθε σκεύος που έχει έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο

- Δε τρώμε ποτέ κοτόπουλο που δεν είναι καλά μαγειρεμένο – Εάν μας φέρουν ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο σε κάποιο χώρο εστίασης, το επιστρέφουμε χωρίς δεύτερη σκέψη

Συνήθως ο μικροοργανισμός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άνθρωπο, όμως δεν αποκλείεται το μικρόβιο να μεταφερθεί από ένα μικρό παιδί που έχει νοσήσει, ιδιαίτερα εάν το παιδί έχει έντονη διάρροια.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο Φορέας Ελέγχου Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (Food Standards Agency - FSA), η συσκευασία στην οποία τοποθετείται το κοτόπουλο όταν το αγοράζουμε μπορεί να έχει μολυνθεί στο εξωτερικό της με το μικροοργανισμό.

Έτσι, το κοτόπουλο δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή μέσα στο καρότσι του σούπερ μάρκετ με τρόφιμα που συχνά δεν πλένουμε ή δεν μαγειρεύουμε πριν τα φάμε, όπως φρούτα και λαχανικά, και καλό θα είναι να τοποθετείται σε ξεχωριστή σακούλα κατά τη μεταφορά του. Το κοτόπουλο θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή την κατάψυξη το πολύ εντός μίας ώρας από τη στιγμή που το αγοράζουμε.

Εντός του ψυγείου, το κοτόπουλο θα πρέπει να μένει σκεπασμένο και το τοποθετούμε πάντα σε πιάτο, ώστε να μη στάζουν τα υγρά του.

Ο FSA επισημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε, καθώς τα σταγονίδια του νερού επιτρέπουν τη διασπορά μικροοργανισμών στις επιφάνειες της κουζίνας.

Τέλος, εάν πρόκειται να ψήσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο, θα πρέπει πρώτα να τον προθερμάνουμε. Εάν η θερμοκρασία δεν είναι αρκετά υψηλή, είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν τα βακτήρια και αυξάνεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

Μην ξεχνάτε να αφήσετε το γεύμα να κρυώσει εντελώς πριν τοποθετήσετε το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο.

Το σωστό μαγείρεμα του κοτόπουλου επιτρέπει να εξοντωθεί το καμπυλοβακτηρίδιο, καθώς και η σαλμονέλα και το E.coli. Φροντίστε όμως να καθαρίσετε καλά κάθε επιφάνεια της κουζίνας μετά την επαφή με το ωμό κοτόπουλο.

Σχετικά άρθρα:

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε
Ποια τρόφιμα «κουβαλούν» συχνότερα σαλμονέλα και E. coli
Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε το κοτόπουλο όταν είναι φρέσκο