ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο σημαντικά στην διατροφή σας

Τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, και έχουν συνδεθεί επιστημονικά με την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, που κυμαίνονται από τον καρκίνο μέχρι το Αλτσχάιμερ.

Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο σημαντικά στην διατροφή σας
Bigstock

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και πού μπορείτε να τα βρείτε

Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φωτεινά, διακριτικά χρώματα, όπως το κόκκινο στις ντομάτες, το μοβ στα βατόμουρα, το κίτρινο στο καλαμπόκι, το πορτοκαλί στα καρότα κλπ, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ορισμένες τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν:

-Καρότα

-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι

-Μούρα, κεράσια και σταφύλια

-Πράσινο τσάι

-Εσπεριδοειδή

-Μήλα και αχλάδια

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες

Καθώς μεγαλώνετε, οι ιστοί του σώματος σας υποφέρουν από το οξειδωτικό στρες που οφείλεται στη διαδικασία της οξείδωσης. Η οξείδωση συμβαίνει όταν τα μόρια μέσα στο σώμα σας χάνουν ηλεκτρόνια σε ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια του οξυγόνου στο αίμα. Αυτά τα ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια οξυγόνου ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη στο κυτταρικό DNA. Με την πάροδο του χρόνου, η ζημιά μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη και να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Η οξείδωση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να κρατήσετε τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στο σώμα σας χαμηλά. Όσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα σας, τόσο μεγαλύτερο είναι το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό.

Καθώς μεγαλώνετε, η φυσική άμυνα του οργανισμού σας στο οξειδωτικό στρες είναι λιγότερο αποτελεσματική. Γι 'αυτό και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλό επίπεδο των διατροφικών αντιοξειδωτικών μπορεί να αποτρέψει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση.

Το κάπνισμα, το ποτό και η ηλιοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στην παραγωγή ελεύθερων ριζών μέσα στο σώμα. Άλλοι παράγοντες που κάνουν το ίδιο περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την μόλυνση και την έκθεσή σας σε τοξικές ουσίες ή ακτινοβολία.

Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία

Τα αντιοξειδωτικά κάνουν αυτό ακριβώς που μαρτυρά το όνομά τους: καταπολεμούν την οξείδωση του οργανισμού και άρα τις ελεύθερες ρίζες. Μολονότι τα αντιοξειδωτικά δεν αποτελούν από μόνα τους θεραπεία για κάποια ασθένεια, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως:

-Καρκίνος

-Καρδιαγγειακή νόσος

-Γνωστική δυσλειτουργία/εξασθένηση

-Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού

-Καταρράκτης

-Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

-Αλτσχάιμερ

Διαφορετικά αντιοξειδωτικά ωφελούν διαφορετικά μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, το β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρότο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Το λυκοπένιο που βρίσκεται στις τομάτες μπορούν να συμβάλλει στην υγεία του προστάτη. Τα φλαβονοειδή που έχουν το τσάι, το κακάο και η σοκολάτα είναι καλά για την καρδιά σας, ενώ οι προανθοκυανιδίνες στα μούρα και τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Τι να αλλάξετε στο μαγείρεμα για πιο υγιεινά πιάτα

Η νηστεία ωφελεί και τα παιδιά

Ωμά ή μαγειρεμένα τα λαχανικά; Τι ισχύει για το καθένα

Διατροφή: Οι νέες οδηγίες για καφέ, ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και αλκοόλ