ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι για να έχει τις μισές θερμίδες

Ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι έχει περίπου 200 θερμίδες. Αυτή η ποσότητα δεν είναι αμελητέα, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνήθως το ρύζι είναι συνοδευτικό στο πιάτο μας.

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι για να έχει τις μισές θερμίδες

Αλλά υπάρχει ένας εύκολος, φυσικός τρόπος για να μαγειρέψετε το ρύζι με λιγότερες θερμίδες: προσθέστε λίγο λάδι καρύδας και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, αν χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας και στη συνέχεια βάλετε το ρύζι στο ψυγείο, τότε οι θερμίδες του θα μειωθούν έως και 60%!

Το ρύζι αποτελείται τόσο από εύπεπτο όσο και από ανθεκτικό άμυλο. Οι άνθρωποι δεν έχουν τα ένζυμα για να αφομοιώσουν τον δεύτερο τύπο, με αποτέλεσμα το ανθεκτικό άμυλο να μην μετατρέπεται σε ζάχαρη και να μην απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος όπως το εύπεπτο άμυλο. Όσο περισσότερο ανθεκτικό άμυλο έχει μια τροφή, τόσο λιγότερες θερμίδες από αυτό το άμυλο θα απορροφήσει το σώμα μας.

Ερευνητές από τη Σρι Λάνκα ήθελε να εξετάσουν αν γίνεται να μετατρέψουν κάποιο μέρος από το εύπεπτο άμυλο του ρυζιού στον μη-εύπεπτο τύπο και με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τις θερμίδες που λαμβάνει από αυτό ο οργανισμός.

Εξέτασαν 38 διαφορετικά είδη ρυζιού και προσομοίωσαν την ανθρώπινη πέψη σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Στο τέλος κατέληξαν σε μία διαδικασία που όντως μειώνει τις θερμίδες στο μαγειρεμένο ρύζι: πρόσθεσαν ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας σε βραστό νερό, στη συνέχεια, πρόσθεσαν μισό φλιτζάνι λευκό ρύζι και το έβρασαν για περίπου 40 λεπτά. Μετά το μαγείρεμα, το έβαλαν στο ψυγείο για 12 ώρες.

Διαπίστωσαν ότι το μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο ρύζι είχε τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από το κανονικά μαγειρεμένο ρύζι, και 50-60% λιγότερες θερμίδες.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο σημαντικά στην διατροφή σας

Τι να προσέχετε για να έχετε καλύτερο μεταβολισμό

Τι να αλλάξετε στο μαγείρεμα για πιο υγιεινά πιάτα

Ωμά ή μαγειρεμένα τα λαχανικά; Τι ισχύει για το καθένα