ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Πέντε συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)

Ανάμεσά μας, μέσα στα σπίτια μας και στο φαγητό που καταναλώνουμε καθημερινά, ζουν κάποια μυστηριώδη, μικροσκοπικά, αλλά εξαιρετικά δραστήρια πλάσματα. Τα πλάσματα αυτά ονομάζονται μικροοργανισμοί.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Πέντε συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη μικροοργανισμών. Οι «καλοί» είναι αυτοί που βοηθούν στην παραγωγή διαφόρων τροφίμων, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Άλλοι μικροοργανισμοί είναι κάπως «ενοχλητικοί», καθώς ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά, γεύση και όψη των μουχλιασμένων τροφίμων, όμως συνήθως δεν προκαλούν ασθένειες. Το τρίτο είδος μικροοργανισμών είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε. Δεν αλλοιώνουν τη μυρωδιά και την όψη των τροφίμων, όμως είναι πολύ επικίνδυνοι. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Μπορούν να προκαλέσουν στομαχόπονο, εμετό, διάρροια, πυρετό ή ακόμη και να οδηγήσουν στο θάνατο.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται αρκετά εύκολα. Για να εξαπλωθούν, χρειάζονται τροφή, νερό, χρόνο και ζέστη. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα. Ωστόσο, όσο τρομακτικοί κι αν ακούγονται, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι ευάλωτοι.

Υιοθετώντας πέντε απλές στρατηγικές, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς και να διατηρήσουμε τα τρόφιμα ασφαλή προς κατανάλωση.

Δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας εφαρμόζοντας τις πέντε συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ δημιούργησε το παρακάτω βίντεο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία για το 2015 είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια των τροφίμων.

Οι πέντε συμβουλές-κλειδιά για μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα υγείας του ΠΟΥ ώστε όλοι να γνωρίζουμε πώς να προστατευθούμε από τα τροφιμογενή νοσήματα και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους.

{youtube}_Yjml_OZRVY{/youtube}

* Εάν οι υπότιτλοι δεν εμφανιστούν αυτόματα, μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε πατώντας το πλήκτρο [cc] ή [_].

Σχετικά άρθρα:

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας