ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τα Ε που περιέχονται στα τρόφιμα: Μύθοι και αλήθειες

Τα Ε που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λεγόμενα πρόσθετα τροφίμων. 

Τι είναι τα Ε που περιέχονται στα τρόφιμα: Μύθοι και αλήθειες

Τι είναι όμως τα Ε που έχουν πυροδοτήσει κατά καιρούς τόσες συζητήσεις και έχουν ενοχοποιηθεί από κάποιους για επιπτώσεις στην υγεία;

Πρόκειται για φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.

Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό:
-τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών
-τη σταθερότητα
-τη συντήρηση των τροφίμων

Τα πρόσθετα έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν βλάβες στην υγεία, όπως καρκίνο. Πρόκειται φυσικά για αβάσιμη θεωρία. Τα πρόσθετα είναι ουσίες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη φύση και χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της διατροφικής αξίας τους και την αύξηση του χρόνου ασφαλούς κατανάλωσής τους, χωρίς να υπάρξουν αλλοιώσεις.

Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης, στην ευκολία της προετοιμασίας και στην ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών.

Τι σημαίνει το Ε

Το Ε, που χαρακτηρίζει όλα τα Πρόσθετα Τροφίμων, προέρχεται από το αρχικό Ε της Ευρώπης και σημαίνει (Ε)υρωπαϊκή Κωδικοποίηση. Είναι, δηλαδή, ένας κώδικας, που πιστοποιεί ότι, το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει περάσει την ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε όποια ετικέτα, λοιπόν, διαβάζετε Ε, να ξέρετε ότι πρόκειται για το κωδικό όνομα μίας φυσικής ή συνθετικής, απόλυτα εγκεκριμένης και συμβατής με τα τρόφιμα ουσίας. Άλλωστε, ο φορέας που εγγυάται την ασφάλεια της χρήσης του για την υγεία μας, είναι, όχι μόνο ο πλέον αρμόδιος, αλλά και ο σχολαστικότερος, αφού διερευνά πάντα με μεγάλη προσοχή, κάθε αναφορά που δημιουργεί υποψίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων μας. Το Ε300 για παράδειγμα δεν είναι παρά η βιταμίνη C.

Διαβάστε επίσης:

Από ποιες τροφές παίρνετε ζάχαρη χωρίς να το γνωρίζετε

5 λόγοι που ξαναπαίρνουμε και πάλι πίσω τα χαμένα κιλά